• Onder meer in het Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis vinden rondom de feestdagen allerlei creatieve workshops plaats.

    Wil Groenhuijsen

Creatieve middagjes uit in musea tijdens decembermaand

AMERSFOORT Rond de feestdagen zijn er in het Mondriaanhuis, Museum Flehite, Kunsthal KadE en het Rietveldpaviljoen allerlei creatieve kinderactiviteiten.

 

Wie de komende maand zoekt naar een bijzonder middagje uit voor de kinderen kan kiezen uit een divers aanbod in de musea. Zoals in het Mondriaanhuis waar kan worden geknutseld aan een lampion in de kleuren van Mondriaan. Toon je creatie na afloop op straat als de schemering invalt. Behalve een lampion kun je ook servies kleuren in Mondriaanstijl. Beschilder een bord, glas, beker of kommetje en leer ondertussen iets over de beroemde kunstenaar. Daarnaast is er in het Mondriaanhuis de workshop 'JazzLab in Stijl'. Losse geluiden of melodieën worden gekoppeld aan de kleuren van kunststroming De Stijl en vervolgens samengevoegd tot swingende jazz.

 

MENSFIGUUR In Museum Flehite vindt de familieworkshop 'Winter in een pot' plaats. Tijdens deze activiteit voor jong en oud wordt eerst een kijkje genomen in het museum. Daarna maakt men met verschillende materialen een eigen wintertafereel in een glazen pot. Ook is er een verhalenverteller aanwezig. Zij gaat een verhaal vertellen naar aanleiding van wat er te zien is in de tentoonstelling met sculpturen van Waldemar Otto. Deze kunstenaar heeft veel beelden van mensen gemaakt. Daarna maken kinderen met papier-maché hun eigen mensfiguur tijdens de workshop.

 

GLAS In Kunsthal KAdE staan diverse activiteiten op het programma rondom de tentoonstelling 'Vuur' van Maria Roosen. In workshop 'Vuur' gaan kinderen eerst Maria's kunstwerken bekijken. Net als Maria zetten ze daarna hun verbeelding aan het werk. Met materialen als wol, 'glas', stof en hout creëren ze een zelfportret. Daarnaast is er 'Verboden voor Ouders', een rondleiding waarin kinderen op onderzoek uit gaan in de tentoonstelling. Wat ze gaan doen, bepalen ze door met de dobbelsteen te gooien.

 Alle activiteiten op een rijtje:

Rondleiding 'Verboden voor Ouders' in Kunsthal KAdE: 17 december (13.00 - 14.00 uur.), 27 december (14.15 - 15.15 uur) en 2 januari (14.15 - 15.15uur).

Workshop 'JazzLab in Stijl' in het Mondriaanhuis: 17 december, 14.00 - 15.30 uur.

Workshop 'Mondriaanlampion maken' in het Mondriaanhuis, 27 december, 14.00 - 15.30 uur.

Minecraft bouwwedstrijd 'De Stijl' in het Rietveldpaviljoen, 27 december, 13.00 - 16.00 uur.

Workshop 'Winter in een pot' in Museum Flehite, 28 december en 7 januari, 14.00 - 15.30 uur.

Workshop 'Vuur' in Kunsthal KAdE, 29 december en 5 januari, 13.30 - 15.00 uur.

Workshop 'Mondriaanservies maken' in het Mondriaanhuis, 3 januari, 14.00 - 15.30 uur.

Verhalenverteller en workshop 'Waldemars mensfiguren' in Museum Flehite, 4 januari, 14.00 - 16.00 uur.

 

Kijk op de websites van het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE, Rietveldpaviljoen en Museum Flehite voor meer informatie.