• Jan Kees Helms

De kunst van upcyclen en recyclen

AMERSFOORT De laatste kunstkijkroute voor het zomerreces van dit kalenderjaar vindt komende zondag 21 mei plaats. Deelnemende kunstenaars en galeries openen hun deuren gemarkeerd met de Kkr vlag van 13.00 - 17.00 uur op diverse locaties in de stad. Bezoekers kunnen gratis alle kunst bekijken.

Op de Krommestraat 71 is het werk van twee deelnemers te zien: de Art journals van Gertrude Steenbeek en de sieraden van Pauline van Boven. Tussen hun werk is een zekere overeenkomst te zien. Beide kunstenaars upcyclen en recyclen.

ART JOURNALS Art Journals, collageschilderijen, is een creatieve techniek uit Amerika. Het maken van een dagboek in de vorm van tekeningen, collages en meer. Soms gecombineerd met tekst. Het schetsboek is de drager en daarbinnen 'gebeurt' het. Experiment, spel, het vastleggen van de dag, studie, het uitwerken van nieuwe projecten en lekker kliederen. ,,Het is een heerlijke manier van werken", vertelt Steenbeek. ,,Geregeld ontstaan er pagina's die door meer ogen dan alleen de mijne gezien mogen worden. Het boekje wordt zélf een galerie. Soms is een art journal juist alleen een draagbaar geheim atelier, waarin iets aan het rijpen is. Alle boekjes liggen open en bloot op tafel om in te bladeren en inspiratie uit op te doen." Bezoeker die worden geprikkeld om zelf aan de slag te gaan, kunnne verschillende art journal cursussen volgen, bijvoorbeeld tijdens een Art Journal driedaagse.

www.gertrudesteenbeek.nl.

MEESTERSTUK Voor Van Boven is sieraden maken haar passie. Veel van haar sieraden zijn op meerdere manieren te dragen. Zoals haar meesterstuk. De ketting kan op zes verschillende plaatsen bevestigd worden, waardoor het sieraad schuin gedragen kan worden of recht, maar ook met de bolle kant naar beneden of juist naar boven. De ketting bij het meesterstuk is ook los te dragen. ,,Het idee, de keuzes achter mijn meesterstuk, zijn in een boek beschreven die ik heb gemaakt tijdens het ontwerpen. Mijn meesterstuk en boek, gemaakt als afstudeeropdracht voor meester-edelsmid, zijn beide te zien", zegt Van Boven. Ook haar andere sieraden zijn aan te passen. Soms speelt zij met materialen. Zo heeft zij sieraden gemaakt van douchegordijnringen. Door de ringen te smelten ontstaan spannende vormen.

Die combineert zij met plexiglas of metaal en zo ontstaat een ketting of broche. Ook gebruikt zij macaroni: ,,Wanneer je zilver smelt en in een bak macaroni gooit, loopt het zilver tijdens het afkoelen door de macaroni en ontstaan er prachtige grillige vormen." Al haar sieraden zijn met de hand gemaakt en uniek. ,,Ik werk ze strak af en het slot vormt één geheel met het sieraad." Zij maakt de sieraden op maat, ook in XS en in opdracht.

www.eentikkeltjeapart.nl

In Frame.de.galerie,Stadsring 2, exposeren Gonny Faase en Florette Straver. Tijdens de opening, zondag 21 mei van 13.00 -17.00 uur uur, met een speciale muzikale omlijsting, passend bij de kunst van Tsjimme de Haan. Een ideaal startpunt voor de Kunstkijkroute met gratis koffie, thee en natuurlijk de frame.de.taartjes.

www.kunstkijkroute.nl

De Art journals van Gertrude en de sieraden van Pauline.