• Het ontwerp van de belevingsbarbecue past precies in de food line-up.

    Edward van de Pol

Debuut voor kunstzinnige barbecue

AMERSFOORT Festival Kannen & Kruiken wordt vanaf donderdag uitgerold in het Burgemeester Brouwerplantsoen. Een festival dat Amersfoort tot zondag in haar greep heeft. En dat geldt zeker voor Spektakel, een hippe eyecatcher en een heerlijke duiding voor een kunstzinnige barbecue waarmee De Marktslager haar Amersfoorts festivaldebuut maakt.

Arjan Klaver

„We zijn met een barbecue al een jaar actief op festivals", opent de 48-jarige slager en ondernemer Edward van de Pol terwijl hij de laatste elementen aan elkaar monteert van zijn nieuwe liefde, Spektakel. „We zijn aanwezig op festivals als Best Kept Secret, Wildenborg en straks op Into the Woods. Ik wilde dit jaar eens de bakens verzetten. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om met een bijzondere foodtruck op festivals te staan. Kijk, op een festival gaat het om entertainen. Ik wilde op mijn beurt het entertainen en lekker eten bundelen met een kunstzinnige barbecue. Noem het maar outside the box-denken van mijn kant. En zo legde ik het idee voor in het atelier van het kunstenaarsduo Thijs Trompert en Marisja Smit in De Nieuwe Stad. Na een paar brainstormsessies kwamen ze met een geweldig ontwerp. Ik gaf het groene licht. Natuurlijk heb ik tijdens het productieproces mijn nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen. Ik ben een paar keer bij ze langs gegaan. Het resultaat mag er zeker zijn."

De belevenisbarbecue, zoals deze creatie wordt geduid, meet drie bij vier meter. Daarboven is een doek gespannen met een afmeting van vier bij zes meter.

BURNING MAN FESTIVAL Het geheel doet denken aan een rekwisiet uit de futuristische film Mad Max (1979) van de Amerikaanse regisseur George Miller. Maar het gevaarte zou ook net zo goed op het hippe Burning Man Festival kunnen staan dat een keer per jaar in de woestijn van Nevada wordt uitgerold. Een festivalparadijs waar je omgeven bent met allerlei kunstige uitingen.

Boven drie metalen bakken met gloeiende kolen hangen grillplaten vol worsten en steaks aan een paar zware kettingen. Dankzij de kettingen kunnen de platen opgehesen qua hoogte variëren. Aan het spit wentelt een gegrild biggetje. Ook is er een deel dat met een metalen klep afgesloten kan worden zodat het vlees op de plaat kan smoren.

DEBUUT „Zo'n aandachttrekker is toch eens wat anders?", aldus Van de Pol die al een paar keer met deze belevenisbarbecue op pad is geweest. ,,Ik heb buiten de stad al een Lepeltje Lepeltje en Wildenborg 'gedraaid'. De reacties waren hartverwarmend. En nu is het dus tijd voor het debuut in Amersfoort. En dat gebeurt vanaf donderdag tot zondag op Kannen & Kruiken. De belevingsbarbecue pas precies in het thema en de food line-up. De kwaliteit van het eten is natuurlijk gegarandeerd. Ik ben al meer dan twintig jaar slager in Nijkerk. Maar dit soort uitstapjes op festivals zijn natuurlijk niet te versmaden. Zal ik alvast een hamburger op het vuur leggen, of een stukje van het sappige gebraad afsnijden?"