• Fotoclub Keistad bekijkt de straatfotografie van elkaar, maar ook de resultaten van 'Panning', een fotografievorm waarin de camera wordt meebewogen met een onderwerp.

    Willem Wernsen

Dit is er de komende tijd te doen in de stad

AMERSFOORT De Stad Amersfoort plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda.

11 april 2019

Hoogland

[Digitaal Hulpplein in Dorpshuis de Neng
[10:00 Engweg 7
Gratis hulp en advies op digitaal gebied. Het eigen apparaat meenemen wordt aangeraden, evenals inlognaam en wachtwoorden.

Amersfoort

[10 jaar Downey's Coffee and Tea
[11:00 Zuidsingel 65
Downey's Coffee and Tea bestaat 10 jaar en dat vieren zij. Om 11 uur zingen de medewerkers een lied en van 12.00 tot 13.00 is er accordeonmuziek.

[Onthulling plaquette De Rijzende Zon
[15:00 Oliemolenhof 106
Een informatiemarkt van de Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE). Om 16.00 uur wordt de plaquette onthuld van de oliemolen De Rijzende Zon bij Zandfoort aan de Eem. Meer informatie op de website van de stichting Vrienden van de Eemhaven

[Overgang kantelpunt in vrouwenleven
[15:30 Stationsplein 125
MIND Korrelatie organiseert samen met de organisatoren van de 'Week van de overgang' een workshop over vrouwen en de overgang. Aanmelden via hanneke.vanommen@wijzijnmind.nl.

[Lezing Tibetaans boeddhisme
[19:30 Krommestraat 18
De Tibetaanse Lama, Geshe Ngawang Zopa, geeft een lezing over Het achtvoudige pad – Ethisch gedrag bij Coffee Corazon. Voor iedereen toegankelijk voor 12,50 euro. Aanmelding via contact@boeddhasgompa.nl of tel. 06-46610025. Meer info: www.boeddhasgompa.nl.

[Mensen Zeggen Dingen
[20:00 Plantsoen-Noord 2
Mensen Zeggen Dingen is een groep professionele jonge schrijvers en spoken-word artiesten die een podium bieden aan schrijvers, performers, artiesten en andere podium-amoebes met clubshows op vaste locaties door het land. Een kaartje kost 5 euro (pinnen aan de deur), gratis voor We Are Public-leden.

[Theatergroep WZAB met Wuivend Graan
[20:30 Eemplein 71
Groot geleerde Henrik van Woerdekom maakt zich op voor een lezing over het verschijnsel ethiek. Een avond als zovele voor Henrik, ware het niet dat zijn moeder, zijn vrouw, zijn dochter en zelfs zijn vriendin in de zaal zitten. Wat een boeiende lezing had moeten worden, ontaardt al snel in een publieke kijfpartij met familie en bekenden. Reserveren via: www.wzab.nl.

12 april 2019

Amersfoort

[Symposium Euthanasie bij dementie
[9:45 Barchman Wuytierslaan 2
Het symposium Euthanasie bij dementie loodst de deelnemers door het euthanasieproces aan de hand van lezingen en workshops. Er wordt ingegaan op de uitdagingen en valkuilen en er worden veel praktische tips gegeven. Meer info en aanmelden op www.nvve.nl/symposium.

[Mind-Walk Amersfoort
[10:00-11:30 Schothorsterlaan 21
Ontspannen en opladen iedere vrijdagochtend bij Mind-Walk, de start is bij het Groene huis. Kosten 6 euro per keer. Opgave: inekevanderaalst@gmail.com of tel. 06 - 18865594.

[Kloostervaart
[13:30 Krommestraat 5
Met de nieuwe kloostervaart vaart Waterlijn langs de diverse kloosters. Aansluitend brengen zij een een bezoek aan het enige nog bestaande klooster in Amersfoort van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Deelnemers dienen mobiel te zijn in verband met twee korte wandelingen. Paspoort of identiteitsbewijs (ID kaart) is ook nodig. Grote tassen en rugzakken mogen niet mee. Op 12 april, 7 mei, 13 juni, 25 juni, 3 september en 10 september.

[Theatergroep WZAB met Wuivend Graan
Zie 11 april.

[Tertulia Centro Hispano Americano
[20:00 Heiligenbergerweg 64
De laatste lezing van dit seizoen. Spreeksters zijn mevrouw Pilar Carnicero Gérez en mevrouw María Luz Prat Luengo. Het koninkrijk Aragón gedurende bijna zes eeuwen een hele belangrijke rol in de geschiedenis van Spanje gespeeld. Entree 7 euro voor alle belangstellenden. Meer informatie op www.amersfoortlatino.nl.

[Voorjaarsconcert Shantykoor Westenwind
[20:00 Vogelplein 1
Toegangsprijs 10 euro, kaarten te koop aan de zaal. Meer info: www.shantykoorwestenwind.nl.

[Theatergroep WZAB met Wuivend Graan
[20:30 Heiligenbergerweg 144
Zie 11 april.

13 april 2019

Amersfoort

[Vogelwandeling Waterwingebied
[8:00-10:00, Onderduikerspad
Wandelaars gaan op zoek naar de vogels, hun leefomgeving en geluiden. Kees Quaadgras vertelt als enthousiaste vogelaar het een en ander, maar eigen kennis, verrekijker of vogelboekje zijn ook welkom. Aanmelden via info@sightlandscaping.nl. Verzamelen bij het fietspad aan het Onderduikerspad om 7:50 uur.

[Jaarmarkt Bergkerk 'Spel en Spul'
[9:30-15:00 Doctor Abraham Kuyperlaan 2,
Deze markt is een plaats om buurt-, en stadsgenoten te ontmoeten, bij de spullenmarkt, een spel of op het terras. Er zijn spelletjes voor de kinderen. Natuurlijk zijn er koopjes te verwerven. De opbrengsten uit de verkoop zijn bestemd voor de acties Stichting Leergeld en voor de restauratie van het Van Vulpen-orgel in de kerk.

[Palmpaasstokken maken in de Lutherse kerk
[16:00 Langestraat 61
Stadsdominee Diederiek van Loo vertelt over de symboliek en de folklore van de palmpaasstok en dan gaan bezoekers een palmpaas maken. Ook voor volwassenen. Knutselmateriaal is aanwezig, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld. De volgende dag kunnen de kinderen een optocht lopen met hun palmstokken.

[Theatergroep Hens speelt Pontius Pilatus
[20:00 Leeghwater 1
In een moderne enscenering brengt theatergroep Hens Pontius Pilatus ten tonele. Als blijkt dat het lichaam van Jezus is verdwenen uit het graf, vermoedt Pilatus dat dit onrust zal veroorzaken onder het volk. Hij bijt zich vast in het opsporingswerk en onderwerpt de feiten aan een nauwkeurig onderzoek. Wat is waar? Het stuk is geïnspireerd door de roman Het evangelie volgens Pilatus van de Franse auteur Eric-Emanuel Schmitt.

[Theatergroep WZAB met Wuivend Graan
[20:30 Heiligenbergerweg 144
Zie 11 april.

[Smartlappenkaraoke
[21:30 Lieve Vrouwestraat 17
Vyssotski presenteert een karaokeavond, maar dan een speciale smartlappeneditie. Gratis entree.

Hoogland

[Repair Café Hoogland
[10:00 Engweg 7
In het Repair Café kunnen bezoekers voor een vrije gift kleine reparaties laten uitvoeren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee die normaal gesproken weggegooid zouden worden.

14 april 2019

Amersfoort

[Passieconcert Amersfoorts Kamerkoor
[19:30, St. Ansfriduskerk
Een passieconcert met werken diverse Europese componisten, getoonzet op verrassend actuele teksten. De Via Crucis van Franz Liszt neemt in de muziekgeschiedenis en dus ook in dit programma een aparte plaats in. Geen instrumentale opsmuk, virtuoze loopjes en barokke versieringen, maar een spel tussen klank en stilte, intens en zuiverend.

[Palmpasen, viering voor jong en oud
[9:30 Robert Kochstraat 4
Voorafgaand aan de viering mogen de kinderen een begin maken met het omwikkelen van de Palmpasenstokken. Tijdens de viering wordt de overige versiering aan de stok bevestigd, gevolgd door een mooie rondgang. Aanmelden via janny.richard@zonnet.nl tot woensdag 10 april.

[De Lieve Vrouw CineSingle
[12:00 Lieve Vrouwestraat 13
Maandelijks filmmatinee voor single filmliefhebbers met Le Grand Bain Gilles Lellouche. Kaartjes via www.lievevrouw.nl.

[BIJzondere open tuinderij Eemstadboerderij
[14:00 Hanzeboulevard
Bijentellen op de tuinderij van de Eemstadboerderij tijdens Nationale bijenteldag. Kinderen mogen zaadbommen en insectenhotels maken. Ook op deze dag: de feestelijke opening van het labyrinth van Frederique Hagendoorn, waar ze de afgelopen maanden keihard aan gewerkt heeft. En het zomeraandelenseizoen gaat van start!

[Stijldansen voor (echt)paren
[14:00 Homerusstraat 2
Gratis proefles stijldansen voor (echt)paren. Nieuwe beginnerscursussen starten na de zomer. Geen ervaring nodig, alleen een eigen danspartner. Aanmelden via: info@dansschoolparmentier.nl.

[Lezing 'Eten in hogere kringen'
[14:30 Eemplein 71
Op Koningsdag komt de koninklijke familie naar Amersfoort. Maar hoe heurt het nou eigenlijk bij de adel? In Bibliotheek het Eemhuis alles over adellijke etiquette. Voor de lezing kan iedereen aanschuiven voor wat thee met allerlei lekkers. Om 15.30 uur start in de Keizaal de lezing van kunsthistoricus Tim Smeets. Zijn verhaal begint in de zestiende- en zeventiende eeuw. Het verhaal van de lezing eindigt uiteindelijk bij de Oranjes.

[Lenteverhalen in het Bos
[14:30 Heiligenbergerweg 115-119
Het is lente en tijd voor de laatste keer Verhalen in het Bos van dit seizoen in Koetshuis Randenbroek (aan de vijver in Park Randenbroek). Vertellers zijn Camilla Koevoets, Kees Geelhoed, Melanie Plag en het duo Dá Fhili. Susanne Mink zorgt met haar gitaar voor vrolijke liedjes tussendoor. De voorstelling is in de theaterzaal van poppentheater Toermalijn, maar als het weer het toelaat gaan ze buiten zitten. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar, maar volwassenen zijn natuurlijk gewoon welkom. Voor een vrijwillige bijdrage, reserveren: info@theatertoermalijn.nl.

[Smartlappen in Vyssotski: Ludduvudduh
[15:00 Lieve Vrouwestraat 17
De Nederlandstalige Rock en Lol Band Ludduvudduh brengt overbekende meezingers in een verrassend jasje en tranentrekkende smartlappen maar vooral feest in Vyssotski.

[Annette Verschoor over haar schrijfproces
[15:00 Coninckstraat 58
In galerie De Ploegh een bijzondere bijeenkomst waar (on)zichtbare steden de lopende expositie is. Schrijfster Annette Verspoor wordt geïnterviewd over het zichtbaar maken van het onzichtbare tijdens haar schrijfproces. Aansluitend neemt kunstenaar Barbara Bläsing de bezoekers actief mee in het creatieve proces. De reacties tussen kunstwerk en kijker worden daarna letterlijk zichtbaar.

[Passieconcert Amersfoorts Kamerkoor
[19:30 Jacob Catslaan 28
In dit programma met passiemuziek bezingt het Amersfoorts Kamerkoor de lijdensweg die Jezus tweeduizend jaar geleden aflegde. Franz Liszt hanteerde bij het componeren van zijn Via Crucis (voor koor en piano) meer het gum dan het potlood: hij wilde de pure essentie laten horen en niets meer dan dat. Het resulteerde in een compositie die uitblinkt in eenvoud, met veel verstilde momenten. Liszts Via Crucis is een werk dat troost en uitzicht wil bieden in moeilijke tijden. Ter inleiding hierop worden een aantal monumentale passiemotetten uit diverse hoeken van Europa gezongen. Toegangsprijs: 15 euro: www.amersfoortskamerkoor.nl.

15 april 2019

Hoogland

[Voortuinkeuring in Hoogland
[ Hamseweg 1
Binnenkort gaan ze weer op pad: vrijwilligers van Groei&Bloei afdeling Amersfoort/Leusden. In groepjes van drie of vier bekijken ze voortuinen, dit jaar in Hoogland. Dat doen ze drie keer: rond eind april, eind juni en eind september. Zo krijgen ze een goed beeld van de tuinen in de drie tuinseizoenen: voorjaar, zomer en herfst. Er wordt gelet op meerdere aspecten.

Amersfoort

[Mind-Walk Amersfoort
[19:00 Schothorsterlaan 21
Ontspannen en opladen iedere maandagavond tijdens een Mind-Walk Amersfoort, met als start het Groene huis. De kosten zijn 6 euro per keer. Info en opgave : inekevanderaalst@gmail.com of tel. 06-18865594.

[Thema avond Levend Verlies
[19:30 Hooglandseweg-Zuid 34a
Tijdens de thema bijeenkomst gaat het om de ouder van een kind met een ziekte of beperking. Deze avond is ook geschikt voor vrienden, familie en andere betrokkenen bij een gezin dat te maken heeft met levend verlies. Locatie: de Rooie cent, opgeven via info@levendverlies.com.

16 april 2019

Amersfoort

[Fameuze traditie Bachs Johannes-Passion
[20:00 't Zand 29
Ook dít jaar zal het NwBE Bachs Johannes-Passion zoals ieder jaar weer uitvoeren in de Franciscus Xaverius aan 't Zand in Amersfoort. Dat is immers inmiddels een veel geprezen traditie. En zéker nu Amersfoort hard op weg is om zich te profileren als 'Johannes-Passion stad' (tegenover Naarden als 'Matthäus-Passion stad') is deze traditie zinvoller en waardevoller dan ooit tevoren. Want misschien is het nog niet algemeen bekend: samen met de gemeente, bedrijven en instellingen zet het NwBE zich in om Amersfoort als 'Johannes-Passion stad' op de kaart te zetten. Meer informatie: www.nieuwbachensemble.nl.

17 april 2019

Amersfoort

['Stil staan bij verder leven'
[19:30 Leusderweg 110
Over omgaan met verlies en hervinden van veerkracht als iemand in je omgeving te maken heeft met een chronische ziekte, handicap of aandoening. Karen Rutgers, maatschappelijk werker en psycho-oncologisch therapeut van het Toon Hermans Huis Amersfoort, zal een inleiding houden over rouw en verlies. Aanmelden kan tel. 06-53588846 of mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Amersfoort

[Panning bij fotoclub Keistad
[20:00 Smallepad 30
Fotoclub Keistad bekijkt de straatfotografie van elkaar, maar ook de resultaten van 'Panning', een fotografievorm waarin de camera wordt meebewogen met een onderwerp. Er is weer een nieuwe presentatie en een daaraan gerelateerde opdracht voor over drie weken. Geïnteresseerd? www.fotoclubkeistad.nl.