• Anna Yilmaz signeert haar bakboek in boekhandel Veenendaal.

    Roland J. Reinders

Dit is er de komende week te doen in Amersfoort

AMERSFOORT De Stad Amersfoort plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het onderstaande te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda.

30 mei 2019

Hoogland

[Hooglandse Horeca Fietstocht
[11:00 Hamseweg 5
Zesde editie Hooglandse Horeca Fietstocht door negen horecabedrijven. Een gezellige familie fietsdag voor jong en oud met gratis deelname. Deelnemers starten bij één van de negen deelnemende bedrijven en fietsen vervolgens hun eigen route langs alle bedrijven. Bij elk horecabedrijf wacht de deelnemers een ludieke kinderactiviteit of een speciale aanbieding. Blom Rijwielen is stand-by voor eventuele hulp bij fietspech.

Amersfoort

[Orgelconcert André van Vliet
[15:30 Hof 1
Organist André van Vliet geeft op Hemelvaartsdag een concert op het orgel van de Sint-Joriskerk. Op het programma staan werken van Bach, Mendelssohn, Chaix en Bédard. Het feest van de Hemelvaart van Christus Jezus vormt de rode draad in het programma. Toegang 8 euro,

31 mei 2019

Amersfoort

[Bakkie Kroost: Kies ik gezond?
[8:30 Watersteeg
Bakkie Kroost themabijeenkomst: Kies ik gezond? Alice Koster is gewichtsconsulent (in opleiding) en vertelt over uitkiezen van voedingsmiddelen en gezonde(re) keuzes. Bakkie kroost is een gastvrije en gezellige plek voor (aanstaande) papa's en mama's en hun jonge kids.

[Open dag Boldershof
[10:30-15:00 Boldershof 2
Open dag bij woonzorgvoorziening Boldershof met een rondleiding langs de verschillende appartementen en zorghotelstudio's en uitleg over de woonmogelijkheden en de zorg die geboden kan worden. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 088-3280030.

1 juni 2019

Amersfoort

[Repaircafé
[10:30-13:00 Wervershoofstraat 37
Inwoners van Amersfoort met een kapotte computer, een ander apparaat dat dienst weigert of een naad die los zit in de blouse kunnen terecht bij het Repaircafé in St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Aan de reparaties zijn geen kosten verbonden, eventuele onderdelen zijn voor eigen rekening, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig. Iedereen is ook welkom voor alleen een kopje koffie en een praatje.

[Masterclass Snijtechnieken
[13:00-15:00 Nijverheidsweg-Noord 55A
Leren snijden als een professionele kok. Chef-kok Janco leert op deze dag de kneepjes van het vak. Messen slijpen met een aanzetstaal, bruinoise, chinosius en julienne snijden en welke messen zijn waarvoor. Je leert het in deze Masterclass. De prijs is 25 euro exclusief drankjes. Opgave per mail: petra@smulwebkookcollege.nl.

[Anna Yilmaz signeert haar bakboek
[14:00 Langestraat 33
Amersfoortse Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz signeert haar boek op zaterdag 1 juni in boekhandel Veenendaal. Geheel terecht won Anna Yilmaz dit jaar de finale van het veelbekeken tv-programma Heel Holland Bakt. Deze stoere korporaal bij de marine is trots op haar Turks-Nederlandse roots, ook in de keuken. Net zo lief smult zij van appeltaart en advocaat als van baklava of hartige fetarolletjes. Zij deelt haar favoriete recepten graag met thuisbakkers in haar winnaarsboek van Heel Holland Bakt: Veel lekkers van Anna. Het boek verschijnt op 28 mei.

[Vleermuizen kijken
[22:00 Krommestraat 5
Op zomerse nachten vaart de 'Vleermuisboot' uit. Vleermuisdeskundige Zomer Bruijn vertelt dan over de jacht en leefgewoontes van deze luchtacrobaten. Hij laat passagiers met behulp van zijn batscan de sonargeluiden van de verschillende vleermuissoorten horen. De tocht duurt ongeveer 2 uur, de kosten bedragen 9 euro. Meer informatie en reserveren via 033-4654636 of amersfoort-rondvaarten.nl.

2 juni 2019

Amersfoort

[Storytrail stadswandeling Amersfoort
[14:00 Hof
De geschiedenis van Amersfoort komt tot leven tijdens de Storytrail stadswandeling. Verhalenverteller Louise Wandelaar van theatergezelschap Stadsavonturen gidst haar publiek door de binnenstad. Onderweg vertelt zij de mooiste en spannendste verhalen uit de stadshistorie. De Storytrail stadswandeling Amersfoort is een vertel-avontuur voor jong en oud. Meer op storytrail.nl/stadswandeling-amersfoort.

[Troïtsa, Russisch Pinksteren
[15:00 Langestraat 61
In de vaak afgelegen boeren- en kozakkendorpen in Rusland en Oekraïne worden de grote feesten uitbundig gevierd met traditionele volksliederen, dansen en rituelen. Iedereen is dan gekleed in de klederdracht van de eigen streek. Iets daarvan is te ervaren tijdens het concert van het ensemble Zarjanka onder leiding van Irina Raspopova in de Lutherse kerk. Toegang: 10 euro, tot 12 jaar 3 euro, aan de deur, 06-15147414 of raspopova@gmail.com. Meer informatie: www.zarjanka.com.

[Concert Simon Feenstra en Kimberly
[16:00 Westsingel 47
Samen met een muzikale gast zingt topvocalist Simon Feenstra liedjes in zijn concertserie 'Kom dan bij mij'. Deze keer is Kimberly te gast, een zangeres die vooral bekend werd bij het grote publiek in The Voice of Holland 2017. Reserveren gewenst: www.simonfeenstra.nl/evenementen.

[Tango in Town
[16:00 Eemplein 71
Het gratis toegankelijke programma 'Spiegelingen' als warming up voor het Argentijnse Tangofestival in Amersfoort. De melancholie van de Argentijnse tango vertolkt in het Fries. Een combinatie die zich verrassend innemend laat mengen. Zoals de band tussen zang en spel van Kay Sleking en Sieta Keizer.

4 juni 2019

Amersfoort

[Intake cursus iPad en iPhone
[10:00-12:00 Eemplein 71
In samenwerking met Seniorweb organiseert de bibliotheek Eemland de cursus iPad en iPhone voor beginners in het Eemhuis. De cursus is voor volwassenen die een iPad of iPhone hebben aangeschaft en deze willen leren gebruiken.
Aanmelden voor deze cursus kan door middel van het invullen van het aanmeldformulier in de bibliotheek of op www.bibliotheekeemland.nl.

[Wandeldriedaagse Koperhorst zoekt hulp
[14:00-16:00 Paladijnenweg 275
Op dinsdag 4, woensdag 5 en donderdag 6 juni houdt woonzorgcentrum de Koperhorst de jaarlijkse wandeldriedaagse voor de ouderen. Elke dag kunnen maar liefst vijftig ouderen genieten van een route in de omgeving van maximaal 5 kilometer. Uiteraard is er ook een stempelpost en worden de deelnemers op de laatste dag ingehaald door showband Oranje. De ouderen worden voortgeduwd in een rolstoel, maar om dat te kunnen realiseren is de Koperhorst nog op zoek naar vrijwilligers. Vooral op de woensdag en donderdag komen ze mensen te kort: w.polhoud@koperhorst.nl of tel. 033-4726214.

[Netwerkborrel Amersfoorts Cultuurfonds
[20:00-23:00 Stadhuisplein 7
Op deze avond organiseert het bestuur van het ACF een netwerkborrel voor kunst- en cultuurliefhebbers in Stadscafé De Observant. Er is een presentatie over diverse culturele projecten die het ACF financieel ondersteunt. Vervolgens gaan ze met elkaar in gesprek hoe ze de Amersfoortse kunst en cultuur verder kunnen ontwikkelen. Opgave voor 31 mei: secretaris@amersfoortscultuurfonds.nl, entree: 10 euro.

5 juni 2019

Amersfoort

[Fietstocht Johan van Oldenbarnevelt
[14:00 Stationsplein 41
Johan van Oldenbarnevelt is in Amersfoort geboren en is misschien wel onze grootste staatsman. Precies vierhonderd jaar geleden liet Maurits van Oranje hem executeren. In Amersfoort en daarbuiten zijn sporen van hem te vinden. Deze 21 kilometer lange tocht toont meer over zijn geschiedenis. De tocht wordt onderbroken voor een kop koffie of thee met wat lekkers.

Opgeven voor woensdag 5 juni 9.00 uur via ahontspannu@gmail.com. Kosten: 11,00 euro.

6 juni 2019

Amersfoort

[Schaakevenement Amersfoort-Zuid
[20:00 hoek Marconistraat/Copernicusstraat 18
In een paar jaar tijd heeft een groep 30- tot 60-jarigen Schaakclub Ons Genoegen verlaten. De club heeft nu jeugd van 8 tot 16 jaar en een groep 60-plussers. Ze willen graag een aantrekkelijke vereniging blijven en daarom zijn ze op zoek naar nieuwe leden.

Op donderdag 6 juni start de schaakclub een zomercompetitie in één van de zalen in de Martuskerk. Daar kan iedereen gratis en vrijblijvend aan deelnemen. De competitie wordt op vijf avonden gehouden: de donderdagen 6, 13, 20 en 27 juni en donderdag 4 juli. Ze spelen drie ronden op één avond. Niet alle ronden zijn verplicht en ook niet alle avonden. Meer informatie is te vinden op www.schaakverenigingog.nl.