• Het Mondriaanhuis geeft diverse kinderworkshops in de herfstvakantie.

    Wil Groenhuijsen

'Doe Mondriaan in oktober'

AMERSFOORT Wie zoekt naar een leuk familie-uitje kan in oktober prima terecht in het Mondriaanhuis. Van kofferopera en beeldend luisterverhaal tot creatieve kinderworkshops.

Willem Jaap van Essen

 

Tijdens de jaarlijkse Kinderboekweek presenteert kunstenaar Miek Hoekzema op zondag 8 oktober 'De hond van Does'. Dit is een beeldend luisterverhaal voor kinderen en hun (groot)ouders waarin de figuren van het vroegere leesplankje (aap-noot-mies) een rol spelen. In het bijzonder de hond Does. Ondertussen worden er via gezegden en uitdrukkingen verbanden gelegd naar het werk van Theo van Doesburg, een van de belangrijkste leden van kunststroming De Stijl.

In de periode dat De Stijl furore maakte binnen de kunst, zorgde het houten leesplankje (waarvan de woorden alle belangrijke letters en klanken bevatten) voor een vernieuwing binnen het onderwijs. Beiden hanteren een compleet andere beeldtaal, maar worden via het beeldend luisterverhaal toch met elkaar verbonden en gaan als het ware in gesprek met elkaar.Miek Hoekzema presenteert 'De hond van Does' om 12.00, 12.30 en 13.00 uur in het Doe-het-zelf-atelier. Gratis toegang bij bezoek aan het museum.

 

KOFFEROPERA In samenwerking met Holland Opera presenteert het Mondriaanhuis op maandag 16 oktober de bijzondere kofferopera 'De Muze van Mondriaan'.  Daarin strijden een kunstenaar en kunsthandelaar om hun verloren muze. Beiden zijn op zoek naar Laura. Ze willen dat Laura voor één van hen kiest maar dat doet ze niet. Ze vertrekt, waarna de mannen vertwijfeld achterblijven. Wat moeten ze doen?De muziek bij 'De Muze van Mondriaan' is van de Russische componist Petrovitsj Moussorgsky (1839-1881). De mini-opera wordt op 16 oktober driemaal opgevoerd. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Entree volwassenen: 12,50 euro, Museumkaart: 4,50 euro. Entree jeugd van 6 t/m 17 jaar: 9,50 euro, Museumkaart: 3,50 euro. Kaarten online verkrijgbaar. Na afloop van de voorstelling kan de tentoonstelling in het Mondriaanhuis worden bezocht.

 

WORKSHOPS In de herfstvakantie organiseert het Mondriaanhuis in de herfstvakantie verschillende kinderworkshops. Zoals 'Victory Boogiewoogie' op woensdag 18 en woensdag 25 oktober. Daarin gaan kinderen in het museum via de video-installaties de abstracte kunstwerken van Piet Mondriaan bekijken en dan vooral de beroemde Victory Boogiewoogie. Daarna gaan ze onder begeleiding van een museumdocent zelf aan de slag. Hun kunstwerk mag na afloop mee naar huis.Kinderworkshop 'JazzLab in Stijl' vindt op zondag 22 oktober plaats. Daarin wordt swingende (jazz)muziek gemaakt via de kenmerkende kleuren van kunststroming De Stijl. Alle workshops starten om 14.00 uur en duren anderhalf uur. Kosten: 8,00 euro per kind (inclusief limonade en koek). Reserveren via: educatie@mondriaanhuis.nl

Verder kan iedereen die dat leuk vindt terecht terecht in het Doe-het-zelf-atelier om zelf iets te maken in Mondriaanstijl.