Expositie Hennie en Floris Schrijver '75 elkaars spiegelbeeld' verlengd tot 27 augustus

AMERSFOORT De gidsen van de Waterlijn maken de deelnemers er tijdens de rondvaarten door de grachten op attent dat er een mooie tentoonstelling loopt in De Mariënhof aan de Kleine Haag 2. De schilderende schoenmakers Hennie en Floris Schrijver zijn dit jaar 75 geworden en hoe kunnen zij dit leuker vieren dan met een expositie van hun Amersfoortse stadsgezichten en landschappen. Omdat hun levens vrijwel synchroon verliepen, is de titel '75 jaar elkaars spiegelbeeld' wel heel toepasselijk. Inmiddels bezochten honderden kunstliefhebbers uit alle windstreken het voormalig klooster en is de tentoonstelling verlengd tot 27 augustus.

Anneke Martini

De Mariënhof is ruim vijfhonderd jaar oud en kent een rijke historie. Het is een prachtig gebouw en uitermate geschikt voor diverse doeleinden. Juist door de bijzondere architectuur en ruime gangen komen de olieverfschilderijen van Hennie en Floris er zo goed tot hun recht. Floris spreekt ook namens zijn broer: "Die grote belangstelling geeft ons zoveel voldoening en we worden in de stad, waar dan ook, er op aangesproken. We horen dan 'Wat komt jullie werk daar mooi uit. Een prachtige locatie.' Het was dan ook een geweldig idee van schilder Norbertus om Hennie en mij uit te nodigen voor deze expositie. Het is een gouden greep gebleken en de kroon op ons werk."

De sympathieke tweeling groeide samen op en volgde ieder een eigen weg. Toch liepen de levens parallel en zijn elkaars spiegelbeeld. Zij lijken nog steeds veel op elkaar, hoewel dat in het verleden voor meer verwarring zorgde. Dat overkwam ook columnist Guido de Wijs. In zijn voorwoord van het boek "Schrijvers, Schilders, Schoenmakers" komt hij met een leuke anekdote over zijn ervaring met de identieke tweeling: "Als je schoenen waren versleten ging je naar hakkenbar Dr Shoe in de Langestraat. Je werd er vriendelijk te woord gestaan door een knappe schoenmaker die je voor een speciaal artikel doorverwees naar de Schoen- en Sleutelservice in de Poortwal Passage naast Hema. Je wandelde naar de Passage, liep daar nietsvermoedend de schoenmakerij binnen en stond vervolgens oog in oog met dezelfde knappe schoenhersteller die je zojuist in de Langestraat had gesproken. Totale verwarring. Hoe was het mogelijk dat die man zich zo snel van daar naar hier had verplaatst? Een sensationele goochelact, die je pas doorzag toen je ontdekte dat er sprake was van twee sterk op elkaar lijkende mannen: de tweelingbroers Floris en Hennie Schrijver."

Met het frisse, heldere kleurgebruik in een naïef realistische stijl beleven de bezoekers de stad door de ogen van Hennie en Floris. Hennie legt zich naast het schilderen tevens toe op de beeldhouwkunst. Floris schilderde niet alleen de Amersfoortse stadsgezichten, maar als inwoner van Hoevelaken, legde hij tevens menig pittoresk boerderijtje vast op het linnen.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur; zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang.