• Wil Groenhuijsen

Expositie van verborgen pareltjes Mondriaanhuis

AMERSFOORT 'T.z.t.' (Tentoonstelling zonder titel) is de laatste tentoonstelling in het Mondriaanhuis 'oude stijl'. Het museum toont daarin tientallen verborgen pareltjes uit de eigen collectie.

Willem Jaap van Essen

Het Mondriaanhuis vertoont momenteel 'T.z.t.' In dit geval staat deze lettercombinatie voor 'Tentoonstelling zonder titel'. Daar is voor gekozen aangezien ditmaal geen specifieke kunstenaar of stroming centraal staat. In plaats daarvan ziet de bezoeker een dwarsdoorsnede van de collectie van het Mondriaanhuis.

Museummedewerkers selecteerden uit het eigen depot de kunstwerken die de moeite waard zijn opnieuw aan het publiek te laten zien. De reden waarom ze niet permanent worden getoond heeft te maken met de beperkte ruimte in het museum en het feit dat de collectie zoveel moois bevat. 'T.z.t.' laat bezoekers daarmee zien wat vaak verborgen blijft. Een prima gelegenheid dus om het onzichtbare deel van de Mondriaanhuis-collectie te leren kennen.

DEPOT Daarbij veel abstracte kunstwerken die de invloed van Piet Mondriaan verraden. Zoals het doek 'Voetballer' van tijdgenoot Thijs Rinsema. Of I-2003 van Jan van Duijnhoven, waarin Mondriaans befaamde rood-geel-blauw-witte vlakverdeling op speelse wijze terugkeert. Een andere blikvanger op de expositie is 'Hommage aan Mondriaan' van Yvonne Kracht.

Verder ademt deze tentoonstelling ook een beetje de sfeer van een atelier. Een bewuste keuze van de samenstellers. In een van de zalen staat een bureau waarachter zojuist nog een depotmedewerker had kunnen zitten, getuige onder meer een lege schilderijenlijst, bubbeltjesplastic en een verhuisdoos. Ook de handgeschreven kartonnen tekstkaartjes bij de kunstwerken illustreren het depotachtige karakter van 'T.z.t.'

NIEUWE KOERS 'T.z.t.' is tevens de symbolische afsluiting van het Mondiraanhuis 'oude stijl'. Na afloop van deze expositie ondergaat het museumgebouw aan de Kortegracht een verbouwing. Het Mondriaanhuis grijpt de nationale viering van het honderdjarig bestaan van kunststroming De Stijl in 2017 aan voor een nieuwe koers met een herinrichting van het museum. Het 'Stijljaar' wordt onder de titel 'Mondriaan tot Dutch Design' gevierd met een veelomvattend programma van tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland.

Vanaf maart 2017 biedt het Mondriaanhuis de bezoeker een multimediale ontdekkingsreis door het leven, werk en gedachtegoed van Piet Mondriaan. Daarmee is het Mondriaanhuis straks het enige museum die een compleet beeld geeft van het leven en werk van de beroemde kunstenaar.

'T.z.t.' is tot en met 1 december te zien in het Mondriaanhuis.