• Franca Treur.

    Thomas Langdon
  • Lonneke van Straalen.

    Sarah Wijzenbeek
  • Ragazze kwartet.

    Merlijn Doomernik

Festival Amerfortissimo droomt, leest en danst

AMERSFOORT Voor het zesde achtereenvolgende jaar organiseert violiste Lonneke van Straalen kamermuziekfestival Amerfortissimo. Van 14 tot en met 17 april staat Amersfoort in het teken van verrassende concerten, masterclasses en een kinderconcert. Festivalhart is de Sint Aegtenkapel en nieuwe locaties dit jaar zijn de Rochuskapel en de Mannenzaal.

Alle concerten duren een uur en geprogrammeerd staan zowel gerenommeerde topmusici als jonge talenten uit de regio. Bijzonder is het vrijdagavondconcert met schrijfster Franca Treur. Lonneke van Straalen speelt Haydns 'Zeven laatste woorden…' en Franca Treur brengt een beeldend literair verhaal.

'Klassieke muziek is van en voor iedereen'. Dat is vanaf dag één het motto van het festival. Het openingsconcert wordt verzorgd door de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla, Lonneke van Straalen en het Ragazze Quartet. Op het programma staan onder meer een Tango van Piazzolla en de Zigeunerweisen van De Sarasate. Santiago speelde meerdere keren op het festival en heeft toen diepe indruk gemaakt. In de dansvoorstelling met Heather Ware, op zaterdag, wordt de eeuwenoude muziek van Bach gecombineerd met moderne dans. Cellist Jan Bastiaan Neven en bariton Mattijs van de Woerd laten zich meeslepen door de opzwepende bewegingen van Heather. In het programma Dromen over Spanje zingt bariton Henk Neven op Spanje geïnspireerde werken van Sjostakovitsj, Elgar en Ibert.

KRACHT VAN AMERSFOORT Tijdens het concert De kracht van Amersfoort laten twee ensembles van Scholen in de Kunst horen wat ze tijdens de masterclasses hebben geleerd en speelt het Amersfoorts Jeugd Orkest het Adagio uit de Strijkersserenade van Josef Suk. Lonneke van Straalen en hoboïste Aisling Casey sluiten het concert af met een beroemd dubbelconcert van Bach, waarbij ze worden begeleid door het kamerorkest van het Amersfoorts Jeugd Orkest.

REGENT HAGELSLAG Voor het concert Het regent hagelslag, voor kinderen vanaf drie jaar, mogen de kinderen op zondagmorgen hun eigen instrument meenemen en meespelen in de kinderband. De kinderen die geen instrument hebben, krijgen op zaterdag de gelegenheid er zelf een te bouwen.

AFSCHEID Deze zesde editie wordt de laatste voor initiatiefnemer en artistiek leider Lonneke van Straalen. ,,Ik heb Amerfortissimo altijd met veel liefde en plezier georganiseerd en ik ben supertrots op de manier waarop het festival zich heeft ontwikkeld. Zowel de medewerkers als het publiek ben ik dankbaar voor hun betrokkenheid. Voor mij is het nu tijd voor nieuwe uitdagingen."

Lonneke draagt het stokje over aan het Ragazze Quartet, goede bekenden van het festival. Rosa Arnold, violiste van het strijkkwartet: ,,De ambities en energie van het Ragazze Quartet sluiten naadloos aan bij het karakter van het festival. De basis blijft bloedstollend mooie muziek en van daaruit zoeken we grenzen op en gaan we er af en toe ook graag overheen."

Voor tckets en meer informatie: www.amerfortissimo.nl.