• Het Rietveldpaviljoen biedt tijdelijk onderdak aan Museum Flehite.

    Dirk Verwoerd

Flehite te gast in het Rietveldpaviljoen

AMERSFOORT Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand exposeert Museum Flehite deze zomer in het Rietveldpaviljoen. 'Armando tot Mondriaan tot Wolter' toont werk van kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort.

In navolging van de kademuren rondom Museum Flehite ondergaat binnenkort ook het gebouw een ingrijpende renovatie. De heropening aan de Westsingel/Breestraat staat gepland voor begin 2019. Tot die tijd zullen de tentoonstellingen van Museum Flehite plaatsvinden in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof.

NATUUR Om te beginnen vanaf zaterdag 19 mei met 'Armando tot Mondriaan tot Wolter'. De drie kunstschilders hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie hun jeugd doorbrachten in Amersfoort. Ook werden zij alle drie geïnspireerd door de natuur.

INSPIRATIE Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal daarvan zien we in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar o.a. Frankrijk en Italië, maakte Wolter landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan wordt een selectie getoond.

FIGURATIEF Piet Mondriaan (1872–1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht. Van Mondriaan zien we enkele werken uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte. In het Mondriaanhuis is over deze periode vanaf 19 mei tentoonstelling 'Puur natuur' te zien (meer info in de agenda rechts).

MUSEUM Multitalent Armando (1929) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.

De tentoonstelling is grotendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast Armando, Mondriaan en Wolter is werk te zien van onder anderen Engelbert L'hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Zij hebben eveneens in Amersfoort gewoond.

PAVILJOEN Het Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld (1888-1964), evenals Piet Mondriaan lid van kunststroming De Stijl. Tijdens hun leven hebben zij elkaar nooit ontmoet, maar in deze tentoonstelling zijn ze alsnog bij elkaar gebracht.

Het Rietveldpaviljoen werd destijds ontworpen als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amersfoort. Met zijn fraaie lichtinval en ruimtelijkheid vormt het een bijzonder erfgoed. De collectie van Museum Flehite is er bovendien in een totaal andere ambiance te zien. Een mooie gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking met de topstukken van het museum.

'Armando tot Mondriaan tot Wolter' is te zien vanaf 19 mei t/m 23 september in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8. Openingstijden: di-zo: 11.00-17.00 uur, maandag gesloten. T/m 21 mei is Museum Flehite nog open aan de locatie Breestraat 80.