• Dame Emma Kirkby is één van de grootste iconen van de oude muziek.

    Bibi Basch

'Grenzeloos Purcell' in Veerensmederij en Aegtenkapel

AMERSFOORT Muziek van de Britse componist Henry Purcell staat op zaterdag 27 en zondag 28 oktober centraal in het minifestival Grenzeloos Purcell. Het initiatief voor een thematisch concertweekend, met de Sint Aegtenkapel en de Veerensmederij als concertlocaties, komt uit de koker van Niek Idelenburg, directeur van Holland Opera.

Peter Bruinsma

Vorig jaar organiseerden De Flint en de Veerensmederij onder de noemer Amersfoort Klassiek concerten rond de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Flint marketing medewerker Frank van Liempt weet zeker dat het komende concertweekend weer net zo succesvol zal worden. ,,Dit jaar staat de zeventiende eeuwse Britse componist Henry Purcell centraal. Hij was een genie, gerijpt in twee werelden. Enerzijds was hij de favoriete hofcomponist van koningin Mary en haar echtgenoot Koning Stadhouder Willem lll en anderzijds was hij de bevlogen theaterman."

Het weekend opent op 27 oktober om 20.30 uur in de Veerensmederij met de opera Queen Mary uitgevoerd door Barok Opera Amsterdam onder regie van Sybrand van der Werf. Eén van de solisten is de van oorsprong Amersfoortse sopraan Marije van Stralen.

MASTERCLASSES Op zondag 28 oktober om 11.00 uur vinden er in de Sint Aegtenkapel vocale masterclasses plaats. In samenwerking met de Noorderkerkconcerten geeft de wereldberoemde sopraan Emma Kirkby les aan vier daarvoor geselecteerde jonge zangers. Samen met hen koos Kirkby het repertoire dat bij de zangers en het thema past. De masterclasses vonden al plaats in Breda en Amsterdam, in Amersfoort besluit deze serie. In de masterclasses luisteren de zangers naar elkaars voordracht, bereiden zij een Purcell-recital voor en studeren ze samen de aria's uit de Messiah die ze met een orkest onder leiding van Niek Idelenburg op 15 december in de Noorderkerk uitvoeren.

INTIEM PROGRAMMA Barok- en Renaissancespecialist Dame Emma Kirkby wordt beschouwd als één van de grootste iconen van de oude muziek. Haar ongewone, kristalheldere en vibrato-arme stem maakte haar wereldberoemd. Haar prestaties leidden in 2007 tot de benoeming tot Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Kirkby heeft meer dan honderd werken opgenomen van onder meer Mozart, Monteverdi, Bach, Vivaldi en Purcell. De 68-jarige zangeres brengt zij op 28 oktober om 14.00 uur in de Sint Aegtenkapel samen met luitist Jakop Lindberg het intieme programma Like as the lute naar het gelijknamige lied van John Dowland. Tijdens dit programma zingt Kirkby liederen van Purcell, Campion, Holborn en Dowland. Daarna is er voldoende tijd om naar de Veerensmederij te gaan waar om 16.00 uur een optreden van zangeres en harpiste Ekaterina Levental plaatsvindt. Deze theatervoorstelling is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina.

Kaarten bestellen kan online via www.theaterveerensmederij.nl en www.flint.nl of telefonisch via 033-2020929 Veerensmederij en 033-4229229 Sint Aegtenkapel.