• Het Eemhuis en Eemplein: een bekend adres in Amersfoort.

    FASadE

Het Eemhuis viert eerste lustrum

AMERSFOORT Vijf jaar geleden opende het beeldbepalende Eemhuis zijn deuren. Architectuurcentrum FASadE blikt terug en vooruit tijdens Architectuurcafé '5 jaar Eemhuis en Eemplein' op 4 april, uiteraard in het Eemhuis zelf.

Irene Edzes

Dit jaar viert het Eemhuis haar eerste lustrum. Deze woonkamer van de stad heeft samen met het Eemplein een plek veroverd bij de inwoners van Amersfoort. Plein en gebouw zijn inmiddels een beeldmerk van de stad. FASadE organiseert op donderdagavond 4 april op het Kunstplein in het Eemhuis een avond over het opgroeien van een nieuw stuk stad. Wat valt er te leren van nieuwe publieke ruimte? Hoe zijn gebouw en plein in gebruik genomen? Ondernemers en gebruikers namen vorig jaar zelf het initiatief tot het maken van de 'Visie Eemplein' om deze plek beter aan te laten sluiten bij het huidige gebruik. Maar hebben bewoners dezelfde wensen? Welke rol pakt de gemeente hierbij als regisseur?

ONTWERPERS Architect Michiel Riedijk, van het gerenommeerde architectenbureau Neutelings-Riedijk, en landschapsontwerper Edwin Santhagens, van het eveneens bekende Buro Sant & Co, spreken over het ontwerpen van nieuwe publieke ruimte in de stad. De ontwerpers wisten het Eemhuis en het Eemplein in een economisch zeer lastige tijd te realiseren en moesten vele aanpassingen doen. In de jaren daarna hebben Riedijk en Santhagens nog tal van spraakmakende publieksgebouwen, pleinen en parken gemaakt. Op welke manier wordt het gebruik in deze ontwerpen aangemoedigd en aangestuurd?

BEWONERS Het Eemhuis kent verschillende bewoners. Sinds vijf jaar wonen Kunsthal KAdE, Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Scholen in de Kunst hier samen. Anton Groot is hoofd amateurkunst en hoofd locaties bij Scholen in de Kunst. Hij gaat tijdens het architectuurcafé in op de manier waarop de verschillende gebruikers zich het gebouw samen eigen maken. Ook vertelt hij welke ontwikkelingen het beheer de afgelopen vijf jaar heeft doorgemaakt. Samen met ondernemers hebben de Eemhuisbewoners voorstellen gedaan voor aanpassing van het Eemplein. Deze 'Visie Eemplein' is zeer recent aan de gemeente voorgelegd. De rol die de gemeente heeft bij de regie van openbare ruimte wordt toegelicht door Steven Wierckx. Hij beziet het Eemplein vanuit de kennis die hij in de praktijk als stadsmanager heeft opgedaan. Gespreksleider is Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel. Hij was voorheen werkzaam bij Archief Eemland en kent zowel Eemhuis als Eemplein van binnenuit.

AGENDA Dit FASadE-architectuurcafé is één van een reeks activiteiten die dit jaar in het kader van vijf jaar Eemhuis worden georganiseerd. Houd de agenda van het Eemhuis in de gaten voor meer activiteiten. Toegang tot het architectuurcafé is gratis. Aanmelden is nodig vanwege de beperkte capaciteit. Dit kan via reserveringen@fasade.nl.

Kunstplein zit op de vierde verdieping van het Eemhuis. Inloop vanaf 19.30 uur, de start is om 20.00 uur.