• De Mannenzaal aan de Westsingel is zo'n historische parel.

    Cees Wouda

Historisch erfgoed en jazz komen samen

AMERSFOORT Het festival Rabobank Amersfoort Jazz viert van 24 tot en met 27 mei 2018 haar veertigjarig jubileum.

Het evenement heeft sinds 1979 jaarlijks plaatsgevonden in de historische binnenstad van Amersfoort en is, met name gedurende de afgelopen tien jaar, uitgegroeid tot een toonaangevend vierdaags festival met regionale, nationale en inmiddels ook internationale allure.

Op de zaterdag van het festival worden historische plekken ingebed in luisterrijke stadswandelingen onder de noemer Amersfoort Jazz Heritage Walks. Dit is niet alleen leuk voor mensen die voor het eerst in Amersfoort komen, maar zeker ook voor Amersfoorters die hun eigen stad beter willen leren kennen.

BIJZONDERE LOCATIES Deelnemers kunnen beginnen bij het Amersfoort Jazz Heritage Walks openingsconcert van Eric Vloeimans en Bert van den Brink op het kerkorgel in de imposante Sint Joriskerk, van 12.00 tot 13.00 uur. Aansluitend aan dit concert verzamelen de deelnemers bij de Observant, waar de diverse Jazz Heritage Walks van start gaan. Onder leiding van bevlogen gidsen van het Gilde Amersfoort worden de deelnemende groepen langs de bijzondere historische locaties van Amersfoort gevoerd. Elke stadswandeling wordt besloten met een mini-concert, zorgvuldig geprogrammeerd in de sfeer van de bereikte locatie. Het betreft (semi-)akoestische concerten in kleine bezetting, zowel door artiesten van naam en faam, als door aanstormend toptalent en een buitenlandse act uit het focusland België. Voor de deelnemers van de Amersfoort Jazz Heritage Walks zijn de beste zitplaatsen gereserveerd bij de concerten.

IZALINE CALISTER De Mannenzaal aan de Westsingel is zo'n historische parel. Tot 1900 werden hier bejaarde mannen verzorgd. Daarna stond het op de nominatie voor de sloop. Gelukkig bleef het behouden en kan zangeres Izaline Calister hier nu optreden. Zij wordt begeleid door gitarist Ed Verhoeff en trompettist Angelo Verploegen.

TABAKSPLANT Een andere verrassende locatie is hotel De Tabaksplant. In dit pand werd in de achttiende eeuw tabak gedroogd die werd verbouwd tussen Nijkerk en Amersfoort. In de tuin rond het huis zijn veel historische vondsten gedaan, zoals een middeleeuwse waterput. In deze tuin treedt de jonge en talentvolle zangeres Sanne Rambags op. De Koppelpoort kennen we allemaal, maar tijdens Amersfoort Jazz genieten de bezoekers op deze Middeleeuwse poort niet alleen van het schitterende uitzicht op de stad en aan de andere kant van de Eemhaven. Hier luisteren zij tijdens de Jazz Heritage Walks ondertussen naar de in Brussel gevestigde, maar oorspronkelijk uit Sierra Leone afkomstige singer-songwriter Bai Kamara Jr.

INFORMATIE EN KAARTVERKOOP Kaarten voor de Amersfoort Jazz Heritage Walks zijn verkrijgbaar via de website van het festival. Meer op www.amersfoortjazz.nl.