• Keuris Componisten Concours

Internationale belangstelling voor Amersfoorts componistenconcours

AMERSFOORT Het finaleconcert van het derde Keuris Componisten Concours vindt zaterdag 12 mei plaats in Flint Amersfoort. Bijna honderd componisten uit 35 verschillende landen gaven gehoor aan de oproep om nieuw werk te componeren voor pianotrio of Jeugd Symfonie Orkest. De zes genomineerde werken worden tijdens het finaleconcert uitgevoerd door professionele musici en het Amersfoorts Jeugd Orkest. De presentatie van de avond in in handen van niemand minder dan Mike Boddé.

De inzendingen kwamen uit alle werelddelen en de leeftijd van de componisten varieerde van 10 tot 76 jaar, maar de vakkundige jury heeft toch een keuze kunnen maken. De zes geselecteerde componisten zijn afkomstig uit Israël, Italië, Taiwan, Slovenië, Hong Kong en Engeland en worden allemaal door het concours uitgenodigd om bij het finaleconcert aanwezig te zijn. De composities voor pianotrio worden uitgevoerd door het professionele Keuris Ensemble én jonge, getalenteerde musici. Deze jonge talenten zijn geselecteerd tijdens de Keuris Audities en worden voorafgaand aan het concert gecoacht door professionals. ,,We richten ons op de wisselwerking tussen jonge- en professionele musici. Aanstormend talent krijgt zo de unieke kans om in een professionele omgeving te werken en op hoog niveau mee te spelen", aldus Henry Kelder, grondlegger van het concours.

De orkestwerken worden gespeeld door het Amersfoort Jeugd Orkest; al jaren de springplank voor jong, muzikaal talent in de regio. Henry Kelder is zelf oud-student van componist Tristan Keuris. Keuris was een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse componisten en werd ruim 70 jaar geleden geboren in Amersfoort. Voormalig Componist des Vaderlands en oud-leerling van Keuris, Willem Jeths, is ambassadeur van het concours. Hij benadrukt het belang van het KCC: ,,In deze tijd, waarin jonge componisten weer graag voor het symfonieorkest componeren, is het Keuris Componisten Concours een absolute must. Tristan Keuris, die tegen de keer in voor het symfonieorkest bleef componeren en het repertoire wist te verrijken met grootse werken, blijft voor ons een bron van inspiratie." Meer informatie en kaarten voor het Finale Concert op 12 mei zijn verkrijgbaar via www.keurisconcours.nl.