• ,,Een statisch optreden geven we nooit, soms maken we een tableaux vivant."

Jubileumvoorstellingen 30-jarig Theaterkoor Voice Box

AMERSFOORT Het Amersfoortse theaterkoor Voice Box geeft op zaterdag 10 juni onder leiding van Florian Auls twee voorstellingen in het bedrijf van Pot Verhuizingen aan de Databankweg. De voorstellingen beginnen om 14.30 en 19.30 uur. ,,Wie Voice Box kent weet dat we altijd op zoek zijn naar een bijzondere concertlocatie", legt Lydeke Fransen uit. Zij zingt al acht jaar bij het koor en is belast met de publiciteit rondom concerten.

Peter Bruinsma

,,Voice Box is een koor van vijfenzeventig zangers. We leggen ons toe op een breed repertoire, waarbij door het combineren van muziekstijlen en het kiezen van eigentijdse arrangementen muziek vaak uit de bestaande context wordt getild. Bij ons krijgen veel stukken een nieuwe dimensie. Zang wordt bij ons altijd op een of andere manier gecombineerd met theatrale effecten uit andere kunstvormen zoals dans, drama, vertelkunst, film en schilderkunst. Een echte Voice Box voorstelling bevat veel verrassing en humor. Bovendien werken we graag samen met andere organisaties. Regelmatig doen we een beroep op de professionele kwaliteiten van regisseurs, choreografen, tekstschrijvers en muzikanten. Ook door getalenteerde koorleden worden teksten aangeleverd."

TERUGKIJKEN In de jubileumvoorstelling Out of the Voice Box wordt teruggekeken op de afgelopen dertig jaar. Muzikale hoogtepunten passeren de revue. Het lied 'Over de muur' verhaalt over de val van de Berlijnse muur, een gebeurtenis uit de begintijd van het koor. In een oud Braziliaans liedje staat het koor stil bij de zangers die in dertig jaar het koor ontvielen. In Paradisi Gloria toont Voice Box in een klassiek idioom een mengeling van stijlen. In Scare away the dark wordt naar de toekomst gekeken. Met de titel van de voorstelling wordt ook gerefereerd aan de concertlokatie; de dozen van verhuisbedrijf Pot.

DRAAIBOEK De Theatergroep bedenkt een concept voor een concert en werkt dat verder uit met de dirigent en een regisseur. In verschillende gesprekken worden de ideeën gestroomlijnd tot een werkbaar geheel met een professioneel draaiboek. Dirigent Florian Auls verzamelt intussen ook geschikte nummers voor het thema, waarbij koorleden ook suggesties kunnen doen. Regisseur Jaap de Winter bedenkt verrassende maar wel werkbare choreografieën en opstellingen. ,,De opstelling en de aankleding van het koor is voor ons ook van groot belang. Een statisch optreden geven we nooit. Soms staan we om het publiek heen of maken we een tableaux vivant."

Geinteresseerde zangers hoeven geen musicalsterren te zijn en noten lezen is geen vereiste. ,,We kijken wel of de zanger goed toon kan houden en redelijk in het ensemble mengt. Zingen bij Voice Box is ook een sociale gebeurtenis. Gezelligheid en een behoorlijk artistiek niveau gaan bij ons samen. Nieuwe zangers, vooral bassen, tenoren en sopranen zijn zeker welkom. Na een stemtest mag je één maand gratis meezingen om te kijken of het koor bij je past."