• Cees Wouda

Kamp Amersfoort eert kunstenaar Armando

AMERSOORT In het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort vindt zondag 14 april een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Armando (88) plaats. Accordeonist Oleg Lysenko en documentaire- en filmmaker Cherry Duyns betreden om 10.30 uur het podium om 'Ik hoorde dat er geluisterd werd' te spelen.

In de theatervoorstelling, een cross-over tussen literatuur en klassieke muziek, spreekt Cherry over zijn vriendschap met de vorig jaar overleden kunstenaar. Daarnaast leest hij voor uit Armando's proza en poëzie. Ondertussen vult Oleg de verhalen aan met virtuoos knopaccordeonspel. Het literaire concert is een indrukwekkend eerbetoon aan een van de meest veelzijdige en ongrijpbare kunstenaars die Nederland ooit gekend heeft.

Armando groeide op nabij Kamp Amersfoort, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Als geen ander hield de kunstenaar de beklemmende geschiedenis van het kamp levend. Directeur Willemien Meershoek noemde Armando vorig jaar 'een inspirerende en betrokken ambassadeur'.

Zijn kunstwerk De Ladder nabij Kamp Amersfoort torent uit boven wat Armando 'schuldig landschap' noemde. Het veertien meter hoge beeld is een van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn oorlogservaringen in Amersfoort.

De voorstelling duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via info@kampamersfoort.nl of 033-4613129. De kosten bedragen 15 euro (inclusief entree voor het bezoekerscentrum en koffie/thee).

Armando (1929-2018) behoorde tot de belangrijkste, naoorlogse kunstenaars van Nederland. De creatieve duizendpoot was schilder, beeldhouwer, dichter, violist, schrijver, acteur, film-, televisie- en documentairemaker. Een groot deel van zijn oeuvre is gebouwd op zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog (Armando groeide op in de buurt van Kamp Amersfoort).

Cherry Duyns (1944) is film- en theatermaker en schrijver. Hij maakte meer dan vijftig documentaires, waarvan vele nationaal en internationaal werden bekroond. Met Armando, met wie hij een halve eeuw bevriend was, maakte hij het onvergetelijketelevisieprogramma Herenleed (1971-1997).

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) speelt klassieke accordeon, bayan en bandoneon. Hij volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Olegheeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten, waarbij beeldende kunst, literatuur en muziekelkaar aanvullen.