• 'Gezicht op Amersfoort' (afbeelding is een uitsnede) van Matthias Withoos in Flehite is te zien tijdens het Wandelconcert.

    Museum Flehite

Kerstwandeling met muziek op historische locaties in binnenstad

FLEHITE Op Tweede Kerstdag maakt Museum Flehite onderdeel uit van het Wandelconcert door de historische binnenstad van Amersfoort. Daar vinden ook enkele concerten plaats.

Willem Jaap van Essen

 

Het Wandelconcert is een initiatief van Museum Geelvinck uit Amsterdam in samenwerking met onder meer Museum Flehite. Tijdens deze wandeling door het Amersfoortse stadshart worden plekken met een rijke historie aangedaan, zoals Flehite aan de Westsingel. Verhalen onderweg brengen de geschiedenis weer tot leven. Het idee achter deze wandeling is bovendien dat muziek daar nog iets extra's aan toevoegt. Daarom zijn op een drietal locaties korte concerten te beluisteren.De repertoirekeuze is daarbij telkens afgestemd op de locatie. Zoals aan de Westsingel waar zich de monumentale Mannenzaal bevindt, het van oorsprong middeleeuwse gasthuis. Hier zal het optreden worden verzorgd door ensemble BRISK. Met zogenoemde renaissanceblokfluiten speelt dit kwartet kerstmuziek van componisten die ook rond die tijd geboren zijn: Lassus en Andrea Gabrieli. Er is bewust gekozen voor de blokfluit omdat deze in de zeventiende eeuw vaak werd ingezet als pastoraal instrument. Er bestaan talloze schilderijen en afbeeldingen van herders met blokfluiten.

 

PASTORALE Even verderop bevindt zich de Sint Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand. Daar zullen klavecimbelspelers Pieter-Jan Belder en Siebe Henstra, lid van ensemble Musica Amphion,  de '5de triosonate opus V' (waarvan het laatste deel een echte pastorale is), van vioolvirtuoos Pietro Locatelli ten gehore brengen. Een muziekstuk dat prima past bij de kerstsfeer in deze kerk.

De derde locatie van het Wandelconcert is de Lutherse kerk aan de Langestraat. Daar brengt ensemble Camerata Trajectina oude zeventiende-eeuwse Nederlandse kerstliedjes ten gehore. Het ensemble voert ook typisch Lutherse kerstliederen uit, waaronder 'Uit de hoge hemel'. De wandelroute zal worden afgelegd onder leiding van een gids. Dit is een acteur (Eugène Ligtvoet, Stan Lambregts of Irene Kuiper), die wandelaars zal wijzen op bijzonderheden onderweg.

 

FLEHITE Er wordt ook een kort bezoek gebracht aan Museum Flehite, waar onder meer het imposante schilderij 'Gezicht op Amersfoort' (1671) van Matthias Withoos zal worden bekeken. Daarop zijn veel gebouwen afgebeeld die nu allang verdwenen zijn, maar die we nog kunnen herkennen dankzij andere oude afbeeldingen. De vele torenspitsen laten zien dat de stad in de zeventiende eeuw nog een groot aantal kloosters binnen de muren had.

Deelnemers aan het Wandelconcert kunnen kiezen uit een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.30 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De concerten duren ongeveer een half uur.

Deelname kost 45 euro per persoon. Museumkaarthouders betalen 35 euro per persoon. Kaarten bestellen kan via www.geelvinck.nl. Op de bevestigingsmail (tevens deelnamebewijs) staan aanvangstijd en startlocatie vermeld; voor meer informatie info@geelvinck.nl.