• Irwan Droog

'Liefde is een rebelse vogel' is een kleurrijke roman

AMERSFOORT De Amersfoorter Mounir Samuel (1989), is schrijver, opiniemaker, journalist en performer. Hij schreef onder meer voor Trouw en NRC Handelsblad en levert regelmatig bijdragen voor De Groene Amsterdammer. Hij werd bekend als vaste tafelgast bij Pauw & Witteman. 'Liefde is een rebelse vogel', uitgave Jurgen Maas, is zijn romandebuut.

De achttienjarige Zetá gaat naar Spanje op zoek naar haar vader: 'Ze wilde de wortels van haar vader opgraven in de hoop eindelijk zelf te kunnen aarden. Zetá is een rusteloze jonge vrouw die zich nergens aan stoort en doet waar ze zin in heeft. Ook op het gebied van de liefde: ze gaat zowel met mannen als vrouwen naar bed. Ze ervaart dat haar lichaam geen grenzen kent: 'Niet in geslacht en niet in kleur.' In Spanje gaat ze bij een tante en oom wonen, maar als die haar seksueel misbruikt vertrekt ze. Ze neemt allerlei baantjes aan: zo werkt ze in een bar en op de visafslag. Ze is een mooie, aantrekkelijke vrouw die zich impulsief in menig erotisch avontuur stort. Ze is voortdurend op de vlucht. Wat ze goed kan is schrijven, ze besluit dan ook haar ervaringen op papier te zetten en haar boeken worden zelfs bestsellers. De lezer weet niet wie de auteur is, Zetá geeft haar naam niet prijs. Een naamloze psychologe ziet Zetá in een supermarkt. Zij is een eenzame vrouw, ook haar vader verdween. Op het moment dat zij Zetá in al haar schoonheid met een mandje aan haar arm ziet staan, 'nadat haar lichaam zich voor het eerst bewust was van haar aanwezigheid door een aangename tinteling', hapte ze naar adem en 'stond de lucht stil en was de wereld bevroren.' De vrouw liet haar niet meer los. Later ontdekt ze dat Zetá de auteur is van de boeken die ze had verslonden. Ze krijgen een knipperlicht relatie. Zetá blijft onvoorspelbaar en trapt regelmatig op haar ziel. Hoe lang zal ze het volhouden haar onstuimige, grillige en ongeremde persoonlijkheid het hoofd te bieden? Zal de rebelse vogel ooit neerdalen? Zetá trouwt ondertussen in het geheim met Tomás, een jonge priester die transgender blijkt te zijn. Het is haar grote liefde, maar dat weerhoudt er haar niet van toch weer in de armen van de psychologe te vallen.

Samuel beschrijft Zetá's liefdes zonder vooroordelen of morele vingerwijzingen. Samuel weet ook de diversiteit aan seksscènes bewonderenswaardig zuiver, zonder obsceen of banaal te worden, uit te beelden. Al met al een kleurrijke roman.