• „Het historisch centrum van de keistad is bij uitstek geschikt om in vijftig tinten grijs vastgelegd te worden", aldus De Haan.

    WatzeDdeHaan
  • „Het historisch centrum van de keistad is bij uitstek geschikt om in vijftig tinten grijs vastgelegd te worden", aldus De Haan.

    WatzeDdeHaan

'Made in Black and White' in Stad van Cahen

AMERSFOORT D&F heeft weer een spraakmakende expositie in petto. Nu presenteert zij op het kunstplein van Stad van Cahen, de reprise van de fototentoonstelling 'Made in Black & White' die recentelijk onder het dak van het Van Abbemuseum de handen op elkaar kreeg. Er hangen werken van 26 Nederlandse fotografen die hun krachten gebundeld hebben in de Facebook-groep 'Click Click Community', kortweg CCC.

Arjan Klaver

D&F is een samenwerking van het Amersfoortse DraumList en Frame.de.galerie, die jaarlijks vier exposities organiseren op het kunstplein van Stad van Cahen. Ze proberen vernieuwend te zijn, jonge kunstenaars te laten exposeren en écht samen te werken met de exposerende kunstenaars. Nu laat ze zien dat zwart-wit fotografie terug is, hoewel het nooit echt helemaal is weggeweest. Goed, het is natuurlijk iets nostalgisch; het doet je niet alleen denken aan oude foto's zoals in de vergrijsde jaargangen van het fotoboek 'Het aanzien van'. Zwart-wit fotografie is ook heel geschikt voor het benadrukken van vorm en toon van het onderwerp. Met zwart/wit kan de amateur en professional vaak een heel krachtige foto maken van een onderwerp dat in kleur juist veel zwakker lijkt. Dat is te zien op 'Made in Black & White'. Het tentoongestelde werk bevat een eclectische mix van zwart-wit beelden van fotografen die voornamelijk contact hebben via de Facebook-groep CCC.

AFLEIDING De fotografen delen dezelfde passie voor het maken van prachtige foto's. Zij leggen hun gevoel en kijk op de wereld om zich heen vast. De uitdaging deze keer was om de wereld in zwart-wit te tonen en daardoor de afleiding van kleur in het beeld uit te schakelen. Zwart-wit fotografie biedt een manier om vormen en lijnen veel meer te benadrukken en te spelen met licht. Het resultaat is een montage die de exotische schoonheid en diversiteit aan essentiële kenmerken van verschillende naties weerspiegelt. Deze tentoonstelling is een uniek 21ste eeuws fenomeen en demonstreert tegelijkertijd een universele traditie van het formalisme in de fotografie.

FACEBOOK 'Click Click Community' is een Facebook groep opgericht in 2012 door Ki Tan. In het begin bestond deze groep alleen maar uit Indonesische fotografen. Inmiddels is dat niet meer het geval. De groep heeft als visie en ambitie de leukste, gezelligste, beste en actiefste facebookgroep van Nederland te zijn voor Nederlandstalige fotografen. Dat willen zij bereiken door onderscheidende, unieke en grensverleggende activiteiten te ontplooien, zoals deze expositie. Belangrijk vinden zij dat de deelnemers plezier beleven aan de activiteiten, leren foto's te bewerken via Photoshop, een hoop mooie foto's mee naar huis nemen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Een van de deelnemende CCC-fotografen is Watze D. de Haan. Volgens deze Amersfoorter toont zwart-wit fotografie de essentie van het onderwerp. Het oog van de kijker wordt niet afgeleid door kleur waardoor hij zich kan concentreren en zich kan richten op de essentie van het beeld. „Het historisch centrum van de keistad is bij uitstek geschikt om in vijftig tinten grijs vastgelegd te worden." Een van zijn favoriete foto's heeft hij in zijn lens gevangen aan de kop van het Havik met de opvallende vorm van het bruggetje. „Het heeft de schilderachtige stijl van etser en tekenaar Anton Pieck. „Kleur zou een hoop verdoezelen."

De expositie is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 - 17.00 uur in Stad van Cahen, Muurhuizen 104, Amersfoort.