• In de finale komen alle artiesten nog een keer op het podium in Flint.

    Albert Hoevelaken
  • Marjan van den Berg (links) en An van den Berg.

    Marcel Koch

Mallejan eert oud-cabaretier en dichter De Wijs

AMERSFOORT Artiesten uit de Nederlandse kleinkunst spelen op negen locaties in de binnenstad van Amersfoort aanstaande maandag, op tweede paasdag. Het is de tweede editie van het Mallejanfestival.

Het festival wordt om 12.15 uur geopend bij de toren op het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof. Op verschillende locaties in de binnenstad zijn er vervolgens optredens van Ronald Snijders, Kiki Schippers en Flip Noorman te zien. In de finale, om 17.15 uur in Flint, komen alle artiesten nog een keer op het podium, met Patrick Nederkoorn als gastheer.

EERBETOON Bijzonder is de voorstelling in Theater De Lieve Vrouw, met een eerbetoon aan Ivo de Wijs, oud-cabaretier, dichter en tekstschrijver. De voorstelling wordt drie keer gespeeld, net als alle andere voorstellingen. ,,Ik hoop iets te herkennen van de baldadige eensgezindheid die wij vroeger bezaten; wij met z'n vieren tegen de rest van de wereld", spreekt De Wijs verwachtingsvol uit.

't Is lelijke-mensen-dag', schreef je voor je Cabaret. Denk je dat nog weleens als je wandelt?

,,Met de tijd komt de bescheidenheid. Ik ben zelf inmiddels 72 jaar en allang niet meer moeders mooiste. Stiekem echter kijk ik nog steeds rond: een wandeling is toch eigenlijk niet geslaagd als je niet tenminste een bijzonder mooie vrouw bent tegengekomen. En als die dan ook nog naar me lacht, kan ik er weer tegen."

Ben je ooit officieel gehuldigd voor het record 'rijmen op maat'?

,,Nee, ik heb weleens de Kees Stip-prijs gehad voor light verse en een Edison voor een LP, maar 'jury's zijn niet accuraat/en zij letten – inderdaad/niet op –oot en –uut ,en –aat."

Gaan dichters en liedschrijvers met pensioen?

,,Nee, ze slaan aan het schrijven voor hun kleinkinderen, ze roepen onmiddellijk 'ja' als iemand vraagt of ze nog eens willen komen optreden en ze horen soms midden in de nacht toch nog onverwacht de Muze aan het venster kloppen met een idee dat beslist moet worden uitgewerkt."

In 2045 ben je honderd en wordt er in een MAX-programma één lied van je uitgevoerd. Welk lied moet dat zijn?

,,De seizoenen (een lied op muziek van wijlen Joop Stokkermans. Het is het beste lied dat ik heb geschreven. 'De seizoenen komen terug, de jaren niet'. Tegen die tijd ook heel toepasselijk."

LIED Het festival wordt om 12.15 uur geopend met een lied van Ivo de Wijs (Zing dan) op het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof. Kiki Schippers zingt de solo, maar het is vooral een koorlieWie zich aanmeldt via mallejan@mallejanfestival.nl ontvangt de tekst en muziek. Belangstellenden die meer Informatie willen over de programmering en de kaartverkoop kunnen kijken op www.mallejanfestival.nl.