• Eigen beelden

Mondriaanhuis gaat voor volledig nieuwe beleving

AMERSFOORT Het Mondriaanhuis is vernieuwd. Vanaf 7 maart, de geboortedag van de kunstenaar, is de volledig nieuwe tentoonstelling geopend. ,,Een bezoek aan het vernieuwde Mondriaanhuis is voor elke leeftijd een verrassende kennismaking met Mondriaan", aldus het museum.

Mondriaan leidde een leven van contrasten. Er zijn veel versies van de schilder in omloop; van een strenge man tot een dansfanaat. ,,In het museum worden vele kanten van de kunstenaar belicht", vertelt het museum. Bezoekers reizen in het geboortehuis door het leven van de kunstenaar; van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Hier zien bezoekers zijn werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

VIDEO-INSTALLATIE Het Mondriaanhuis maakt in de nieuw opstelling gebruik van verschillende audiovisuele technieken, zo start je als bezoeker in een ruimte waar op dertien schermen de werken van Mondriaan te zien zijn. Het is een vijf minuten durende show waar de ontwikkeling van de kunstenaar voorbij komt.

ATELIER De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design'. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren, vinden er dit jaar door heel Nederland tal van evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma met tentoonstellingen en activiteiten bij het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en FASadE (Rietveldpaviljoen).