Musica Montana en Voxtet samen in kerstconcert

AMERSFOORT Op zondag 20 december geeft het Amersfoortse strijkersensemble Musica Montana haar jaarlijkse najaarsconcert in de Bergkerk aan de Abraham Kuyperlaan in Amersfoort. Het Kerstconcert dat het ensemble in samenwerking met het achtkoppige vocaal ensemble Voxtet verzorgt begint om 15.00 uur.

Peter Bruinsma

Voorzitter Gertine van der Vliet is opgetogen over de samenwerking met de zangers van Voxtet. Ze legt uit hoe het contact tot stand kwam. ,,Ik ken enkele leden van het ensemble goed. Als voorzitter van Musica Montana ben ik altijd op zoek naar uitdagende en verrassende combinaties voor een fraai concert. Zo spraken we over een gezamenlijk optreden. Al gauw werd de Messe de Minuit genoemd als ideaal stuk voor klein koor en kamerorkest. Het is luchtig en dansant en past daarom heel goed in een concert. Dat vormde de basis van wat al gauw een kerstconcert zou worden. We hebben bewust gekozen voor afwisseling in repertoire en bezetting. Zo is er ook een a capella optreden van Voxtet dat het ingetogen en indringende The Lamb van John Tavener zingt en twee kerstcomposities van de momenteel erg bekende componist Morten Lauridsen."

Musica Montana werd in 1976 opgericht en viert volgend jaar het veertigjarig bestaan. ,,We zijn een strijkersensemble. Dat betekent dat we voornamelijk muziek spelen die geschreven is voor een orkest met alleen strijkinstrumenten. Toch worden we ook regelmatig versterkt met een aantal blazers. Hierdoor bestrijkt ons repertoire meer dan de muziekliteratuur voor alleen strijkers. Ook kunnen we hierdoor een breed repertoire spelen. Het stuk van Telemann voor orkest en twee blokfluiten is daarvan een bewijs. We zijn ook verheugd dat we de jonge talenten Wytske de Vries en Jeong Gul Lee een podium kunnen bieden in ons concert", vult Gertine van der Vliet aan. Plannen voor het jubileumjaar zijn er al. ,,We gaan workshops voor onze leden organiseren, we geven een mooi jubileumconcert volgend najaar en we bieden onze leden een leuke feestavond aan."

Musica Montana geeft twee keer per jaar een concert. Van de leden wordt veel zelfstudie verwacht. De komst van dirigent Jan Schoonenberg betekende ook aanwas van nieuwe orkestleden. Gertine van der Vliet roemt de bevlogenheid van Schoonenberg en zijn positieve invloed op de tweeëntwintig musici. Hijzelf heeft een duidelijke visie over wat hij met het orkest wil: ,,We bouwen de kwaliteit van het orkest op vanuit de stukken die we beheersen en waardoor we de orkestklank kunnen vervolmaken. Daarnaast werken we ook aan technisch lastige stukken om het orkest op een hoger plan te tillen. Ik ga zelf graag de diepte in en probeer mijn musici steeds weer artistiek te prikkelen en uit te dagen. Zelf heb ik geen echte voorkeur voor een bepaalde stijl. Ik probeer zelf graag mee te bewegen met de muziekstijl waaraan we werken. Met het stuk van Charpentier proberen we de stijl van een barokorkest weer te geven. We kiezen voor een uitvoering van dit stuk waarin we de volksliedmelodieën goed laten horen. Vijf instrumentale intermezzi zijn als het ware door het werk heen gevlochten. Karakteristiek zijn ook de contrasten in bezettingen: solo's, terzetten en het complete koor, begeleid door afwisselend trio's van solisten en door het hele orkest. In de Elegie van Tsjaikovski horen we weer een andere kleur van het orkest. Ik ben heel tevreden over hoe het orkest vordert en hoe de planning verloopt. Daarnaast breng ik ook graag een Amersfoorts accent aan in onze concerten. Dan zoek ik de medewerking van jong talent. Vanwege mijn verbondenheid met de Amersfoortse Muziekschool zie en hoor ik hoeveel jong muzikaal talent onze stad in huis heeft."

Voorzitter van der Vliet benadrukt de unieke plaats van Musica Montana in Amersfoort. ,,Er zijn niet zoveel strijkorkesten. Ook belangstellenden uit de regio zoeken ons op. We werken met een repertoirecommissie en begeleiden bij gelegenheid ook andere ensembles zoals straks het Leusdens Projectkoor in hun drie Nieuwjaarsconcerten. Ook zijn we wel eens van de partij op de Seizoensmarkt. We zijn momenteel goed bezet. Een goede tweede bassist is nog welkom. We hechten veel waarde aan een goede sfeer. Muziek maken is ook een sociale bezigheid. Tijdens een repetitieperiode zijn er altijd twee zaterdagen gepland waarin het programma extra aandacht kan krijgen. Dan is er ook meer tijd om elkaar te spreken. Dat schept een onderlinge band die het musiceren weer ten goede komt."

foto Voorzitter van der Vliet: 'We zijn momenteel goed bezet. Een goede tweede bassist is echter nog welkom.'