• Harpiste Judith Jamin speelt op een bijzondere harp uit de tijd van de Barok.

    Matthijs Postma

Najaarsconcert Musica Montana

AMERSFOORT Het Amersfoortse strijkersensemble Musica Montana geeft onder leiding van Jan Schoonenberg het jaarlijkse najaarsconcert in de Bergkerk. Het programma bevat een staalkaart van stijlen met werken van Wirén, Purcell, Skrjabin en Torelli. Harpiste Judith Jamin zal soleren in de Danse Sacrée en Danse Profane voor Harp en Strijkorkest van Claude Debussy.

Peter Bruinsma

Het orkest heeft een projectmatige opzet: elk concert wordt in een korte periode, in ongeveer tien repetities ingestudeerd. Zowel het Weens klassieke als het twintigste eeuwse repertoire wordt met veel plezier en enthousiasme gespeeld. Paul van der Maar is secretaris van het orkest. Hij benadrukt dat concertprogramma's uitermate democratisch tot stand komen. ,,Iedereen mag zijn of haar wensen op tafel leggen. Dan gaat de muziekcommissie in overleg met de dirigent uiteindelijk bepalen wat er gespeeld wordt. Bedenk dat het repertoire voor kamerorkesten niet zo heel groot is. We maken ook vaak een mengeling van repertoire wat we al eerder op de lessenaar hadden en nieuw te spelen stukken.

Daarnaast hechten wij veel waarde aan het aandeel van een solist of een klein ensemble omdat we hen graag een podium bieden. Dit jaar bepaalt de harp mede de kleur van het programma met een bijdrage van harpiste Judith Jamin."

BALANS Altviolist Jan Schoonenberg is sinds 2013 dirigent van het orkest. Hij is ook als viool- en altviooldocent werkzaam aan de Amersfoortse Muziekschool. Paul van der Maar is lovend over hun bevlogen dirigent. ,,Met zijn komst vijf jaar geleden traden er nieuwe en vooral jonge leden toe. Nu hebben we een qua leeftijd gemixt ensemble. Het oudste orkestlid is tweeënnegentig en de jongste musicus is zesentwintig jaar. De orkestklank is verbeterd en meer in balans. We merken duidelijk dat Schoonenberg ook viooldocent is. Hij weet heel goed de tips en tops in interpretatie en dynamiek te verkennen en leert ons vanuit zijn vakmanschap ook de fijne kneepjes van het vak. Hij probeert grenzen te verkennen en te verleggen, maar is voldoende realistisch om te erkennen dat wij ons als amateurs profileren. Aan violisten hebben we nog behoefte. De contrabassen en celli zijn voldoende op sterkte. Dat is jaren geleden wel eens anders geweest."

KERSTMIS Na de Pavane en Chaconen van Henry Purcell klinkt de Serenade voor Strijkorkest op. 11 van Dag Wirén. Deze Zweedse componist componeerde dit compacte werk in 1937 en wordt gekenschetst als zonnig, spontaan, vol ritme en musiceervreugde.Met een knipoog naar Kerstmis besluit Musica Montana het concert met de Concerto Grosso opus 8 no.6. In dit concert zal de oorspronkelijke tenorluit in de continuopartij worden gespeeld door harpiste Judith Jamin op een bijzondere harp uit de tijd van de Barok.

Het concert vindt plaats op zondag 9 december om 15.00 uur in de Bergkerk aan de Abraham Kuyperlaan 2.