• Het goudkleurige molentje fungeert dit jaar als symbool van de Nationale Museumweek.

Nationale Museumweek in Amersfoort

AMERSFOORT De Nationale Museumweek is van 16 tot en met 24 april. Alle musea in Nederland organiseren dan speciale en veelal gratis activiteiten. Zo ook Museum Flehite, Mondiraanhuis en Kunsthal KAdE.

Willem Jaap van Essen

Tijdens Nationale Museumweek kan iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met de collectie en huidige tentoonstelling. In Museum Flehite vinden van zaterdag 16 tot en met zondag 24 april dagelijks twee zogeheten flitsrondleidingen plaats van vijftien minuten. Start om 13.00 uur en 15.00 uur. In zaal 1 zullen hoogtepunten uit de Amersfoortse geschiedenis worden aangestipt, terwijl in zaal 3 een korte introductie volgt bij de tentoonstelling 'Toon Kelder - Romantisch modernist'.

Ook het Mondriaanhuis biedt zulke rondleidingen aan. Bezoekers worden gedurende een half uur geïntroduceerd in het leven en werk van Piet Mondriaan (1872-1944) op donderdag 21 april (start om 13.30 uur) en zaterdag 23 april (13.00 uur).

Daarnaast is er een speciale kunstenaarsrondleiding in het Mondriaanhuis op zondag 24 april (van 14.00 tot 15.00 uur).

Kunstenaarsduo Guido Nieuwendijk en Marije Vermeulen van TADA-projects geven deze rondleiding. Zij stelden de huidige tentoonstelling 'De Beuk Erin!' samen en kunnen er dus veel over vertellen. 'De Beuk Erin!' gaat over kunst die is voortgekomen uit destructie van eerder werk en ideeën.

KINDERACTIVITEITEN Ook voor kinderen staan tijdens de Nationale Museumweek activiteiten op stapel.

Zo mogen ze in Kunsthal KAdE op zondag 17 april (14.15 uur) mee op onderzoek tijdens kinderrondleiding 'Verboden voor ouders'.

Samen met een museumdocent gaan ze experimenten uitvoeren bij de kunstwerken. Bij elk experiment zijn aanwijzingen te verdienen die samen een verhaal vormen. Kosten 2 euro per kind.

Reserveren kan via het emailadres: i.witjes@kunsthalkade.nl

In het Mondriaanhuis kunnen kinderen creatief aan de slag tijdens workshop 'Mozaïek met papier' op zaterdag 16 en 23 april, van 14.00 tot 16.00 uur. Daarbij gaan ze eerst uit oude tijdschriften plaatjes scheuren waarop één kleur te zien is. Bijvoorbeeld een stukje blauwe lucht, een strookje rode tomaat, een reepje oranje zonsondergang, enzovoort. Daarna is het bedoeling uit al deze stukjes iets nieuws te creëren, namelijk een mozaïek of collage in de vorm van een vaas.

Reserveren via: info@mondriaanhuis.nl. De workshop is gratis.

In Museum Flehite is er kinderworkshop 'Gezichten knippen en plakken' (zondag 17 en 24 april van 14.00 tot 15.30 uur). Daarin zal de museumdocent uitleggen wat er allemaal komt kijken bij portretkunst. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag. Uit tijdschriften worden plaatjes geknipt van bijvoorbeeld oren, neus, mond en ogen. Vervolgens gaan ze daarmee geheel nieuwe gezichten maken van mensen of fantasiefiguren.

Reserveren via: info@museumflehite.nl. De workshop is gratis.