• Stilzitten is geen optie tijdens alle tropische klanken.

    Peter Putters

Niemand zit stil tijdens Dias Latinos

AMERSFOORT De Amersfoortse binnenstad wordt op 5, 6 en 7 juli, overspoeld met Zuid-Amerikaanse klanken. Dias Latinos beleeft zijn meest kleurrijke editie met muziek, dans, workshops en heel veel gezelligheid. Stilzitten is geen optie.

Jan Kramer

Druk, druk, druk! Festival directeur Jorgen Raymann maakt overuren, deze dagen. Dias Latinos, dat komend weekend Amersfoort hult in tropische sferen, is toch wel zijn paradepaardje geworden. De cabaretier, zanger, improvisator, TV persoonlijkheid en ook nog promotor van 'Het leukste festival van Nederland', is zichtbaar blij. ,,Gelukkig organiseer ik het niet alleen", zegt Raymann. ,,We hebben een kernteam van zo'n twintig man, met ieder zijn eigen specialiteit. De voorbereidingen vergen ongeveer een jaar en twee keer per maand komen we bij elkaar voor de juiste afstemming."

METAMORFOSE Tijdens het festivalweekend krijgt de hele Amersfoortse binnenstad een metamorfose met een Zuid-Amerikaanse glans. De twee hoofdpodia bevinden zich op het Onze Lieve Vrouwekerkhof en de Groenmarkt. Maar op 'de Hof' is het genieten op de vele terrassen van percussiegroepen, dans en DJ's. 'Het Mooierplein' biedt een intieme setting voor demonstraties en workshops. ,,Kijk", zegt de entertainer met Surinaamse roots, ,,Stilzitten is dit hele weekend geen optie. Zodra je de klanken hoort van de Zuid-Amerikaanse muziek beginnen de benen en de heup automatisch mee te bewegen." De organisatie tastte diep in de buidel om internationale latin sterren als Rolf Sanchez, Izaline Calister en Tocar, Muyayo Rif en Zuco 103 naar Amersfoort te halen. Maar ook Carel Kraayenhof, de man die door zijn muziek prinses Maxima tijdens haar huwelijks plechtigheid tot tranen toen ontroerde, is op één van de podia te bewonderen.

BRASSBANDS Primeur dit jaar zijn de voorrondes van het landelijke Battle Of Drums op zaterdagavond 6 juli op de Groenmarkt. Dé wedstrijd waarin Nederlandse brassbands strijden om de titel 'Beste Brassband 2019'. Cine Latinos is een Filmprogramma, in samenwerking met Theater de Lieve Vrouw, met allemaal films uit Latijns Amerikaanse landen.

Onder de vlag van La Promesa, Podium voor Talent, vindt in de prachtige locatie de Volmolen (naast de Koppelpoort) een speciale programmering plaats. In samenwerking met HUB wordt een speciaal programma geprogrammeerd, waarbij moderne elektronische muziekstromen en latin elkaar vinden.

En niet te vergeten de Mercado op de Kortegracht. Daar zijn veel kramen te bewonderen met leuke (latin) spulletjes.

FAMILIE Dias Latinos is 'para to da la familia', zo laat de festival directeur weten. ,,Neem je hele familie mee en maak er een gezellig weekend van. Deze muziek maakt je vrolijk, geeft veel inspiratie en verbindt veel mensen met elkaar. We hebben begrepen dat er zelfs latin dansers uit Groningen en Noord-Brabant komen. Lekker eten, genieten van de geweldige sfeer, veel dansen.....heel veel dansen. Zo wil ik het heel graag zien komend weekend! Dan komt mijn droom uit."