Oktober boordevol kinderworkshops

AMERSFOORT Deze maand organiseren Flehite, Mondriaanhuis en Kade heel veel leuke en creatieve kinderactiviteiten. In de herfstvakantie is het zelfs Museumkidsweek met voor ieder wat wils.

Willem Jaap van Essen

In Museum Flehite heeft op 11 oktober de workshop 'Dagboek van een onbegonnen reis' plaats. Waarbij kinderen samen met de museumdocent een eigen uitklapboekje zullen vormgeven. Hierin mogen ze hun eigen (fictieve) vakantiereis door middel van foto's en tekeningen uitbeelden, maar opschrijven mag natuurlijk ook.

Een week later, 18 oktober, staat de 'Chinese Kalligrafie' op de rol. Altijd al willen weten hoe dat nu precies zit met die Chinese tekens? En hoe Chinezen zoveel streepjes en plaatjes kunnen onthouden? Na deze workshop kunnen kinderen hun eigen naam in het Chinees schrijven.

VOELEN EN PROEVEN Het Mondriaanhuis prikkelt de zintuigen in een tweetal kinderworkshops. Want hoewel de meeste kunstwerken zijn om te bekijken, zijn er ook genoeg waar je aan mag voelen en ruiken. Tijdens de workshops 'Kunst om op te eten' (18 oktober) en 'Ik proef rood' (20 en 23 oktober) gaan kinderen eerst een aantal kunstwerken bekijken die ze mogen aanraken of ruiken. Daarna mogen ze zelf een kunstwerk maken waar ze aan kunnen voelen, ruiken en zelfs van zouden kunnen eten.

Ook in het Mondriaanhuis: 'Stapelen met dingen' (22 oktober). Kinderen maken kinderen een collage door te experimenteren met foto's en plaatjes.

Tijdens 'Meneertje Abstraheertje' (21 en 24 oktober) zal beeldend kunstenaar en kinderboekenschrijfster Miek Hoekzema voorlezen uit haar gelijknamige prentenboek. Daarna mogen kinderen aan de slag met een kleurplaat.

KUNST IN DE NATUUR Kunsthal Kade staat momenteel in het teken van land art. Oftewel: kunst die is vormgegeven in en met behulp van de natuur. De workshop 'Natuurjuwelen' past dit principe toe in de omgeving van KAde. Want ook in een stedelijke omgeving blijkt volop natuurschoon voorhanden. Op braakliggende terreinen, opgehoogde stukken land tussen de straten en de spoorbaan, soms zelfs tussen de stoeptegels. Tijdens deze workshop (25 oktober en 29 november) wordt ter plekke met behulp van natuurmaterialen een exclusief eigen natuurjuweeltje vervaardigd, bijvoorbeeld een kettinkje van takjes en bloemetjes.

WEDSTRIJD In het kader van Museumkidsweek (17 tot en met 25 oktober) kunnen kinderen meedoen aan een wedtsrijd. Kies in het museum je favoriete museumvoorwerp. Maak er een foto of filmpje van en upload deze met een leuk verhaal uiterlijk 8 november op www.museumkids.nl. Inzenders maken kans op een rondvlucht voor twee personen in een vliegend museumstuk: een echte Dakota DC-3.

meer informatie, bijvoorbeeld over begintijd, prijs en reserveren, staat op de websites van de betreffende musea.