• Het Sint Joris Kamerkoor geeft zaterdag een concert.

    St. Joris Kamerkoor

Oorlog en vrede in concert

AMERSFOORT Het St. Joris Kamerkoor onder leiding van Wouter Verhage brengt zaterdag 14 april om 20.00 uur een herdenkingsprogramma rond het einde van de Eerste Wereldoorlog, nu honderd jaar geleden.

Peter Bruinsma

Dirigent Wouter Verhage licht toe: ,,Als een rode draad door het programma lopen de gedichten van de beroemde War Poets, voorgedragen door scholieren. In onze tijd en in de toekomst zal het aantal mensen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt zijn overleden. Dan is het van belang om na te denken over wat herdenken in deze tijd betekent. Hoe kunnen wij een nieuw perspectief bieden aan een nieuwe generatie? Daarom bestudeerden de jongeren de gedichten uit de Eerste Wereldoorlog en schrijven naar aanleiding daarvan zelf nieuwe gedichten waarvan er een aantal ook in dit programma zal worden voorgedragen."

THEMA ,,Het programma is op gebouwd aan de hand van belangwekkende gebeurtenissen rondom oorlog en vrede door de eeuwen heen. Zo komen er ook thema's als slavernij, onafhankelijkheid en de strijd tegen het terrorisme aan bod en komt zo het herdenken in een breder perspectief te staan."

Verhage geeft toe dat het een hele zoektocht was om gebeurtenissen uit het verleden die de aanleiding vormden voor een compositie te vinden. ,,Een mooi voorbeeld daarvan is Da Pacem dat Arvo Pärt schreef als reactie op de metroaanslag in Madrid. Het programma heet de Last Post, naar de laatste groet die de trompet aan de overleden soldaten brengt. Wij willen het herdenken in ons programma breder trekken en niet alleen stilstaan bij de grote oorlogen. Ook de onafhankelijkstrijd van Catalonië, de Vredesmars van Martin Luther King en het neerstorten van vlucht MH 17 maakten diepe indruk en brengen wij met passende muziek weer in herinnering. Zo klinkt bijvoorbeeld Song for Athena, een prachtig koorwerk van de Brit John Tavener dat wereldwijd bekendheid kreeg bij de uitvaart van Prinses Diana in 1997."

LOKAAL Wouter Verhage dirigeert het St. Joris Kamerkoor sinds januari 2017 en woont in Amersfoort. ,,Dat voegt toch iets speciaals toe. Ik ken daardoor het korenbestand en de concertlocaties. Het is goed om een koor in je eigen woonplaats te leiden."

Het komende concert wordt zijn tiende. ,,We treden ook buiten Amersfoort op en nemen ook deel aan de Seizoensmarkt en de Korendag. We gaan op 13 oktober het slotconcert van de Amersfoortse Bachdag verzorgen. Dan brengt het St. Joris Kamerkoor de Ratswahlcantates van J.S. Bach die hij schreef voor de gemeenteraad van Leipzig."

Het St. Joris Kamerkoor repeteert sinds de oprichting in 1985 in de Gerfkamer van de St. Joriskerk. Het koor is goed op sterkte, maar een alt en een tenor zijn welkom. Verhage vult aan: ,,Van de leden verlangen we dat ze een goede stembeheersing hebben, bij voorkeur klassiek zijn geschoold, en van blad kunnen zingen. Uiteraard is de kleuring van de stem in het ensemble evident."