• De War heeft kundige begeleiding en expertise in huis om met de kinderen een robotje te bouwen.

    Arjan Klaver

Robotworkshop in het FabLab

AMERSFOORT Het FabLab Amersfoort is een open werkplaats met elektronica en digitaal gereedschap op het terrein van De War. Op 16 april maken de handige volwassenen plaats voor 'Kinderen in de War' die zin hebben in een technische uitdaging. „Voor onze Robotworkshop hebben we nog plek voor onderzoekende kids."

Arjan Klaver

Dit zegt Valentijn Verpaalen. Hij werkt samen met het FabLab dat een aantal jaar geleden vanuit De War startte met onder andere 3D-printers, lasersnijders en vinylsnijders. Deze apparaten stelden de initiatiefnemers in staat om nieuwe techniek en digitaal ontwerpen mogelijk te maken.

Er werd een werkplaats gemaakt op het terrein van de voormalige Warner Jenkinson fabriek in Amersfoort. In het Fablab wordt de techniek beschikbaar gesteld voor makers of mensen die willen leren werken met deze machines. Iedereen kan in het Fablab iedere week op dinsdag en iedere eerste zaterdag van de maand aan een project werken tegen een vergoeding, of liever: Mensen kunnen een tegenprestatie leveren. Een mooi voorbeeld dus van hoe de eigendomseconomie wordt vervangen door een toegangseconomie.

KINDEREN Naast zijn reguliere werk staat Verpaalen dus met de regelmaat ingeroosterd als manager van het FabLab. Vorig jaar kwam hij op het idee om in De War, normaal gesproken het domein voor handige volwassenen, een interessant programma te beginnen voor kinderen. Zij kunnen op een leuke manier kennis maken met techniek. En de kennis kunnen ze vervolgens delen. Met Harmen Zijp en Diana Wildschut, die jaren geleden De War zijn gestart, werd het idee verder uitgedacht. En zo kreeg 'Kinderen in De War' als programmaonderdeel een nieuw plekje op de jaaragenda van De War. „Dus vanuit het Fablab organiseren we ook workshops voor kinderen", aldus Verpaalen. „De creatiedrang van kinderen gaat veel verder dan bouwen in 'Minecraft'. Want hoe leuk is het om in het echt iets te maken. Na een eerste succesvolle workshop waarin oude elektronica uit elkaar werd gehaald en later een repaircafé voor kinderen gaan we nu een programma doen waarin we gaan máken, robotjes die zich voortbewegen door gebruik van de haren van borstels. Het wordt een zoektocht naar manieren van voortbewegen en als we voldoende beweeglijke robotjes hebben eindigt die misschien wel in een echte race. De gemaakte robotjes mogen thuis verder racen."

Uiteraard weet Verpaalen uit ervaring dat kinderen veel interesse hebben in techniek. „De begeleiding heeft de expertise in huis om met de kinderen in dit technisch project aan de slag te gaan. We zien uit naar een leuke en succesvolle middag."

De workshop is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Deelname kan door een mail te sturen naar kinderen@dewar.nl. Voor de workshop wordt een bijdrage van 7,50 euro gevraagd. De workshop is 16 april 2016 van 14.00 tot 16.00 uur."