• De Bibliotheek Eemland

Sanyu wint voorleeswedstrijd

AMERSFOORT Sanyu heeft De Nationale Voorleeswedstrijd in Eemland gewonnen. Zij las uit het boek 'Operatie zeer ernstige ramp'. Door haar winst mag Sanyu in april de regio Eemland vertegenwoordigen bij de provinciale finale in Nieuwegein.

De jury, bestaande uit Erno de Groot (directeur de Bibliotheek Eemland), Femke Lauxtermann (leesconsulent) en Marijke Witteveen (projectleider de Bibliotheek op school), had een lastige taak tijdens deze finale. De elf beste leerlingen van Eemland namen het tegen elkaar op, dit maakte het voor de jury niet makkelijk. De jury moest een keuze maken en benoemde Sanyu tot Voorleeskampioen van Eemland.

Sanyu, leerling van de Gabrie Mehenschool, las het boek 'Operatie zeer ernstige ramp' voor van Tosca Menten. Met dit verhaal wist ze de hele zaal mee te nemen en zo de eerste prijs te behalen. ,,Ze sprak duidelijk, met heldere stem, nam het publiek helemaal mee in het verhaal, een echte 'power girl''', aldus de jury.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8, waar alle basisscholen aan mee kunnen doen. Elke school kan een winnaar melden. De schoolkampioen vertegenwoordigt de school in de lokale en regionale vervolgrondes die de bibliotheken organiseren. Voor de regionale winnaars volgt de provinciale finale. Alle provinciale winnaars strijden tenslotte in de landelijk finale om de titel De Nationale Voorleeskampioen.