• Tijdens workshop 'Parijs' gaan deelnemers een geabstraheerd schilderij maken.

    Foto: Mondriaanhuis)

Schilderen als Mondriaan in serie workshops

AMERSFOORT Het Mondriaanhuis vezorgt een drietal schilderworkshops speciaal voor volwassenen. Deelnemers maken kennis met hoe Piet Mondriaan dacht en werkte, en gaan aansluitend zelf aan de slag.

De beste manier om Piet Mondriaan (1872-1944) en zijn schilderkunst te doorgronden is door het zelf te proberen. Dan wordt duidelijk welke keuzes de kunstenaar maakte en hoe zijn techniek en stijl zich hebben ontwikkeld. Voor iedereen die dat wil ervaren heeft het Mondriaanhuis met 'Amsterdam-Parijs-New York' drie schilderworkshops voor volwassenen ontwikkeld. Alle belangrijke aspecten uit Mondriaans gevarieerde oeuvre komen daarin voorbij. Tijdens elke workshop staat een andere fase uit het leven en werk van Mondriaan centraal. Wie aan alle drie deelneemt krijgt een fraai totaalbeeld van de kunstenaar. Maar wie geïnteresseerd is in juist een specifieke periode kan deze workshops ook prima afzonderlijk bezoeken.

AMSTERDAM De eerste workshop 'Amsterdam' vindt plaatst op vrijdag 12 oktober. Daarin zal nader worden ingegaan op de jonge Piet Mondriaan. In zijn beginjaren werkte de kunstenaar figuratief, waarbij hij onder meer landschappen schilderde. Een aantal van deze werken, uit de periode 1896-1910, maken nu onderdeel uit van de tentoonstelling 'Puur Natuur' (nog tot en met 28 oktober). Waarom schilderde Mondriaan deze landschappen en hoe ging hij precies te werk? Door aandachtig naar zijn schilderijen te kijken, leren de deelnemers stap voor stap een eigen landschap te creëren.

PARIJS Op vrijdag 26 oktober draait het in 'Parijs' om de bijzondere stijlontwikkeling die Piet Mondriaan doormaakte in de Franse hoofdstad. In Parijs maakte Mondriaan kennis met het werk van grote kunstenaars zoals Picasso en Braque en kwam hij uiteindelijk tot zijn eigen abstracte schilderstijl. Deelnemers zullen in deze workshop in de voetsporen van Mondriaan treden en een geabstraheerd schilderij maken.

NEW YORK Enkele van Mondriaans meest iconische werken kwamen pas tot stand in de laatste fase van zijn leven toen hij verbleef in New York. Daar kwam zijn abstracte kunst tot volle wasdom. Deze periode staat centraal tijdens 'New York' op vrijdag 9 november. In totaal heeft Piet Mondriaan circa 25 jaar van zijn leven besteed aan het maken van abstracte kunst. Wat wilde hij met daarmee bereiken? En hoe zette hij zijn composities op? Geïnspireerd op zijn laatste werk, de 'Victory Boogiewoogie', zullen deelnemers spelen met compositie en zelf een abstract kunstwerk maken.

De schilderworkshops vinden steeds op vrijdag plaats van 10.30 tot 13.00 uur in het Doe-het-zelf- atelier van het Mondriaanhuis. De kosten bedragen 22,00 euro per workshop, met de Museumkaart kan per workshop 8,00 euro korting worden verkregen. Wie wil deelnemen aan alle drie de workshops betaalt 60,00 euro (of 36,00 euro via de Museumkaart). Deze prijzen zijn inclusief materialen en een kopje koffie/thee.
Er kunnen maximaal vijftien mensen deelnemen per workshop. Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@mondriaanhuis.nl.