'Self-Fiction' nieuw in Kunsthal KAdE

AMERSFOORT Kunsthal KAdE toont vanaf 24 september met 'Self-Fiction' twee solotentoonstellingen met werk van de Canadese beeldhouwer David Altmejd en de Duitse schilder Friedrich Kunath.

Willem Jaap van Essen

De beeldtaal van David Altmejd (1974) is nogal uiteenlopend. De figuren van deze Canadese beeldhouwer ogen als wezens uit een ander universum. Half mens, half dier, deels god, deels fabel. Veel figuren van Altmejd zijn bovendien uitgehold, herbergen grot-achtige openingen, alsof het lijf een landschap is (waarmee de kunstenaar verwijst naar mythes en legendes waarin landschappelijke elementen worden benoemd als mensachtige vormen).

Voor zijn opmerkelijke diermens-figuren put Altmejd uit sprookjes, maar ook uit zijn eigen 'lucide dromen' of nachtmerries. Het resulteert onder meer in figuurstukken, van manshoog tot reuzenformaat, maar bijvoorbeeld ook 'hoofden' gezet op staken.

SPIEGEL De objecten van Altmejd zijn bovendien letterlijk en figuurlijk een spiegel. Letterlijk door de vele stukken spiegel die in zijn werk verwerkt zijn, waardoor de kijker constant met zichzelf geconfronteerd wordt.

In de dubbelzinnige manier waarop David Altmejd zijn onderwerpen tegemoet treedt, die eigenlijk altijd over leven, dood, transformatie en 'energie' gaan, ontmoet de Canadees zijn Duitse mede-exposant Friedrich Kunath (1974). Bij deze Duitse schilder is de dubbelzinnigheid kern van zijn oeuvre. Een grap wordt gekoppeld aan verlangen, kitsch vloeit samen met kunst en de glamourwereld van Los Angeles en Hollywood ontmoet de Duitse filosofie.

De gelaagdheid van Friedrich komt concreet in de schilderijen tot uitdrukking met motieven en tekstfragmenten die elkaar overlappen tegen een landschappelijke achtergrond; vergezichten waarin vaak een ondergaande zon of regenboog (dé clichés van romantisch verlangen) figureert.

POTPOURRI De wereld van Kunath is eigenlijk een potpourri. Absurd, psychedelisch, vol humor maar ook weer ernstig. In vrijwel ieder werk is het besef tastbaar dat de wereld een toneel is van onvervulde dromen, waarin de rauwheid van het leven wordt ontvlucht via het parallelle universum van de populaire cultuur.

In Kunaths schilderijen manifesteert zich de drang om het leven te vatten, met tegelijkertijd het besef dat dit onmogelijk is. In het oeuvre van de Duitser is het leven een permanent falend utopia. Wat niet wil zeggen dat Kunaths werk pessimistisch van toon is. Er zit genoeg ironie en melancholie in verwerkt. Met als resultaat steeds een nieuwe, glorieuze, zonsondergang aan de horizon. Onder de overkoepelende titel 'Self-Fiction' toont Altmejd zijn sculpturen op de benedenverdieping van Kunsthal KAdE en maakt Kunath een totaalinstallatie op de bovenverdieping met schilderijen, neons, een aantal objecten en video's.

'Self-Fiction' is van 24 september t/m 1 januari te zien in Kunsthal KAdE, Eemplein 77.