• Mikuláš Hrdlicka

Spoffin heeft programma rond

AMERSFOORT Internationaal festival voor professioneel buiten- en locatietheater Spoffin heeft het programma rond. De artistiek leider van Spoffin beschikt over een neus voor wat nieuw en opwindend is en dat levert een eigenzinnige programmering op. Spoffin hoort in Europa inmiddels tot de meest toonaangevende festivals voor buitentheater. ,,We hebben internationaal een naam opgebouwd waar we trots op mogen zijn."

Bij het selecteren van groepen en artiesten voor Spoffin - dit jaar van 23 tot en met 26 augustus - is originaliteit altijd de doorslaggevende factor, zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. ,,Naast professionaliteit, zeggingskracht, een sterke visuele presentatie en een fijne sfeer. Tientallen programmeurs van festivals in heel Europa komen voor Spoffin naar Amersfoort en veel van hen komen elk jaar terug. Dat is niet voor niets." Ook voor professionals uit eigen land is Spoffin interessant: het aantal Nederlandse premières is onveranderd hoog: 27 van de in totaal bijna 40 professionele producties.

OPVALLENDE ONTWIKKELINGEN Focus-programma's zijn sinds kort vast onderdeel van de Spoffin-formule. Vorig jaar lag de focus op Catalonië, dit jaar op Noord-Europa. ,,Het is een succesvolle toevoeging: landen werken graag mee aan een speciaal programma met extra aandacht voor hun artiesten. Ook laten we een mooie en gebalanceerde doorsnede zien van de actuele ontwikkelingen binnen het buitentheater. Dit jaar spelen maatschappelijke thema's een hoofdrol, zoals migratie en Europa."

ROL VAN VROUWEN Een opvallende ontwikkeling is ook de rol van vrouwen die in het buitentheater steeds meer het beeld bepalen. ,,In elk geval bij Spoffin", zegt Konijnenbelt. ,,Enigszins generaliserend zou je kunnen zeggen dat vrouwen vaak wat meer te vertellen hebben op maatschappelijk gebied en minder snel voor gemakkelijke humor kiezen. Spoffin wordt daar inhoudelijk bepaald niet slechter van."

Van de ruim honderd performers die tijdens het festival optreden is zestig procent vrouw en steeds meer gezelschappen bestaan voor honderd procent uit vrouwen, zoals Arnhemse Meisjes (NL), Becky Namgauds (GB), Dulce Duca (ES/PT), MAN || CO (NL), Mighty Arts Performing Collective (SE), Originally Fake (NL), Séverine De Maleingreau (IE), Sisus Sirkus (FI), Teater Bæst (DK) en Theatergroep Troubamour (NL). 

ECHT STRAATTHEATER Is het lastig om een goed programma samen te stellen? ,,Ja en nee", zegt Konijnenbelt. ,,Het aanbod is groot en artiesten uit heel Europa spelen enorm graag op Spoffin. Het is lastig om uit al die voorstellingen de meest opvallende producties te kiezen. Uiteindelijk weten we toch altijd een mooi en gebalanceerd programma samen te stellen. We luisteren daarbij ook naar het publiek." Zo is er dit jaar meer 'echt' straattheater en zijn er meer voorstellingen die door de stad bewegen. Dans en circustheater blijven Spoffin's sterke troeven, al zijn deze disciplines zijn dit jaar wat minder overheersend.

PREMIÈRES Van de Nederlandse premières is onder meer de parade Azalaï, met metersgrote poppen uit Marokko bijzonder. ,,En de interactieve show van Avanti Display (GB), een groep die al meer dan 25 jaar bestaat en nu met iets compleet nieuws komt. Becky Namgauds (GB) brengt dans over vrouwenmoord en ecofeminism in een bed van aarde. En dan is er Conseqüències van Cia. Moveo (CAT) die in Spanje met diverse prijzen is bekroond. Sideshow van Pain Solution (NO) is een verhaal apart. De pijn is echt en de bizarre acts vereisen een sterke maag van het publiek."

Geen Nederlandse première maar wel een aanrader is Despoot van Compagnie Mobil (NL), gebaseerd op de beroemde wandelende strandbeesten van Theo Jansen.

SPOFFIN 2018 De negende editie van Spoffin, het internationale festival voor professioneel buiten- en locatietheater, vindt plaats van 23 tot en met 26 augustus in en om de historische binnenstad van Amersfoort.