• De Chinese miljoenenstad Shenzhen verbeeld in ‘Entr'acte’ van Frank van der Salm.

    Frank van der Salm

Stadsbeelden in Museum Flehite

AMERSFOORT Na een renovatie van bijna een jaar opent Museum Flehite komende zaterdag weer op de vertrouwde locatie aan de Westsingel in Amersfoort met de tentoonstelling 'Stadsbeelden'.

Wie het voorbije jaar Museum Flehite passeerde aan de Westsingel en de Breestraat zag dat er volop werd gewerkt aan zowel het gebouw als de kademuren. Nu deze ingrijpende renovatie is afgerond en alle steigers zijn afgebroken is het monument weer in volle glorie te bewonderen. Vanaf aanstaande zaterdag is het museum ook weer open voor het publiek.

Net als voorheen is er aandacht voor de Amersfoortse stadsgeschiedenis in de permanente tentoonstelling. In het museum zijn voorwerpen uit de collectie gegroepeerd rond (kunst)historische thema's. En daarmee ook geschikt om scholieren kennis te laten maken met het lokale erfgoed.

STAD Daarnaast organiseert Museum Flehite ook weer tijdelijke tentoonstellingen. Op 9 februari opent 'Stadsbeelden'. Daarin zien we dat de stad in al zijn facetten een interessant en geliefd thema is en blijft voor veel kunstenaars. Museum Flehite organiseert deze tentoonstelling over eigentijdse stadskunst parallel aan 'Maestro Van Wittel' in Kunsthal KAdE (zie ook het bovenstaande artikel).

In samenwerking met KAdE selecteerde Museum Flehite acht hedendaagse kunstenaars uit Nederland, die ieder op geheel eigen wijze het thema 'stad' onderzoeken en vastleggen in tekeningen, schilderijen, foto's en 3D-objecten. Het gaat om de volgende kunstenaars: Iwan Baan, Stefan Bleekrode, Frank Halmans, Carlijn Kingma, Uwe Poth, Frank van der Salm, Rob Voerman en Hans Wilschut.

NEW YORK Het affiche bij de tentoonstelling bevat een uitsnede uit 'New York City Rush' van Stefan Bleekrode. De inspiratie voor zijn fraaie pentekeningen in inkt en aquarel doet deze kunstenaar op gedurende lange wandelingen door steden in Europa en Noord Amerika. Tijdens deze reizen maakt hij schetsen en aquarellen. Eenmaal thuisgekomen ontstaat een tekening vanuit zijn geheugen. 'New York City Rush' vat Bleekrode's fascinatie voor architectuur, stedenbouwkunde, licht en perspectief samen in een panorama van een van 's werelds meest indrukwekkende en iconische metropolen zonder dat het een clichébeeld is geworden.

METROPOOL Frank van der Salm richt zich juist op fotografie en video, en dat binnen het stedelijk landschap in de breedste zin van het woord. Hij heeft een divers oeuvre ontwikkeld met de focus op globalisering, de druk van politiek en economie op de hedendaagse metropool en haar complexe realiteit, die voor een steeds groter deel uit beelden bestaat. Zijn werk wordt wereldwijd tentoongesteld in galeries en musea, waaronder de Biënnale van Venetië (2001) en het Rijksmuseum (2014) en is vertegenwoordigd in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tentoonstelling 'Stadsbeelden' in Museum Flehite (Westsingel 50) is te zien vanaf 9 februari t/m 19 mei.