• Mallejan speelt zich af op tien podia in en rond de binnenstad.

    Mallejan

Toptalenten op nieuw kleinkunstfestival Mallejan

AMERSFOORT De initiatiefnemer van het Mallejanfestival, Ben Groenendijk, wil Amersfoort laten kennismaken met vooral jonge, opvallende artiesten uit de Nederlandse kleinkunst. ,,Het zijn profs, artiesten met prijzen en prachtige recensies. Ze hebben niet de bekendheid van Brigitte Kaandorp of Theo Maassen, maar de kwaliteit is hoog, daar sta ik voor in. Twee van de festivalartiesten zijn genomineerd voor de Annie MG Schmidtprijs. Dat zegt wel wat. Ik heb de neiging met een megafoon door de stad te lopen en te roepen wat een ontzettend leuke programmering het is."

Maandag aanstaande, Tweede Paasdag, is het zover. Het is de eerste editie van Mallejan. Het speelt zich af op tien podia in en rond de binnenstad. ,,Alle podia hebben enthousiast gereageerd. Ze begrepen dat Mallejan iets nieuws brengt. Mallejan is niet afhankelijk van het weer. Het is de ideale troost op een bewolkte Tweede Paasdag. Je kunt niet elke Pasen meubels gaan kopen."

GROTE FINALE Elke artiest of groep heeft zijn eigen locatie. Daar speelt hij of zij drie keer. Om 13.00 uur, 14.15 uur en 15.30 uur. ,,Vanaf 13.00 uur kunnen mensen een route lopen van drie artiesten/locaties. Daarna kun je naar de Grote Finale in Flint, om 17.00 uur. Patrick Nederkoorn ontvangt daar alle festivalartiesten. Een unieke afsluiting. In anderhalf uur komt een parade van geweldige kleinkunstartiesten voorbij voor 7,50 euro."

NEDERKOORN Patrick Nederkoorn, Amersfoorter, is met zijn theaterwerk nationaal actief. Hij toert met zijn tweede programma 'Het komt nu wel heel dichtbij' door het land. Met lovende recensies van landelijke kwaliteitskranten kreeg hij stevige wind in de rug. Waar gaat dat heen? Patrick Nederkoorn: ,,Nou, ik hoop dat deze stijgende lijn zich doorzet en dat ik nog veel voorstellingen mag spelen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat er op de Hof een zes meter hoog beeld van mij komt, waar een fontein uit ontspringt."

ROUTE Bezoekers kunnen voorgeselecteerde of zelf gekozen routes lopen. Welke route zou Patrick Nederkoorn kiezen? ,,Dat is een gemene vraag. Ik heb met Elke Vierveijzer, Thijs van de Meeberg en Bas Marée (Andermans Veren) op de Koningstheateracademie gezeten. Die wil ik allemaal graag zien, maar ze spelen elk in een aparte route. Kortom, het is een marteling, zo'n festival." En daarna dus snel naar de finale. Nog verrassingen in petto? ,,Vrijwel alle artiesten komen bij de finale nog hun mooiste nummer spelen of een goed verhaal vertellen. En we reiken ook de nu al felbegeerde Mallejantrofee uit. Niet aan een speler, maar aan een bezoeker! Daar moet je dus sowieso bij zijn."

Gebruiksaanwijzing Mallejan

1. Voor drie voorstellingen en De Finale; koop een routekaart voor 25,00 euro. Routekaarten zijn online te koop tot zaterdag 15 april 17.00 uur.

2. Wanneer je minder voorstellingen wilt zien of zelf je route wilt bepalen? Koop dan kaartjes per voorstelling op de dag zelf. Losse kaartjes kosten 7,50 euro.

3. Meer op: www.mallejanfestival.nl.