• Hans Hijmering

Vierde Festival Monteverdi XL

AMERSFOORT De vierde editie van Festival Monteverdi XL wordt gehouden in het weekend van 9 en 10 maart. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643). Op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten.

Hoofdrolspelers zijn de vooraanstaande barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijkse Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival. Samen zullen zij Monteverdi’s opera Il combattimento di Tancredi e Clorinda in een semi-geënsceneerde versie uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk.

JAZZY Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin Monteverdi’s noten een ‘jazzy touch’ krijgen, deze keer met jazzgrootheden en Boy Edgar-prijswinnaars Jasper van ’t Hof (piano) en Greetje Bijma (zang).

Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoorter en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, werd vierhonderd jaar geleden vermoord. Ook hij speelt daarom een belangrijke rol tijdens het festival. Verwijzend naar de tijd waarin Monteverdi leefde werd als thema gekozen voor 'Moord & Brand'.

TOEGANKELIJKHEID Festival Monteverdi XL kenmerkt zich door kwaliteit in combinatie met toegankelijkheid. Naast veel muziek is er bij aanvang op zaterdag 9 maart een mediterraan buffet. Later op de avond zijn er een wijnproeverij, een workshop yoga en een masterclass van barokspecialist Gunar Letzbor voor leerlingen van Scholen in de Kunst.

INTERVIEW In een publiek interview gaat radiopresentatrice Mieke van der Wey in gesprek met klavecinist/artistiek leider Krijn Koetsveld. Op zondagochtend is er een koffieconcert en 's middags maakt het publiek een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten. Voor het eerst in de vierjarige geschiedenis van Festival Monteverdi XL wordt het Openingsconcert Moord & Brand opgenomen door NPO Radio 4.

GESCHIEDENIS De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen bijna parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is dit jaar precies vierhonderd jaar geleden.

Meer bijzonderheden over het festival en het complete programma zijn te vinden op de website van de organisatie: www.monteverdixl.com.