• Gerard Kamp

Voice Box en OVA: Lentefragmenten aan 't Zand

AMERSFOORT Theaterkoor Voice Box onder leiding van Florian Auls en de Orkest Vereniging Amersfoort onder leiding van Hendrik Jan Brethouwer, hebben elkaar uitgedaagd samen een voorstelling te maken. De voorstelling Lentefragmenten wordt op zaterdag 11 mei twee keer gespeeld in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand.

Peter Bruinsma

De eerste voorstelling is om 15.00 uur en de tweede om 20.00 uur. In dit gezamenlijk voorjaarsconcert razen emoties als onstuimigheid, lieflijkheid, ontluiken , hoop en verwachting , kriebels en voorjaarsstormen door de zaal. Zoals het weer op een lentedag abrupt om kan slaan, zo buitelen cabaret, pop, wereldmuziek en klassiek over elkaar heen. Het programma zit vol met absurdistische en verrassende wendingen, met soms een vette knipoog en een schaterlach, maar ook verstilling en ontroering. Van Beethoven tot Star Wars, van Mozart tot Hans Dorrestein; het belooft een afwisselende voorstelling te worden.

SAMENWERKING Orkest Vereniging Amersfoort is een amateursymfonieorkest met ruim veertig actieve leden en bestaat al sinds 1910. Het repertoire varieert van Mozart tot Dvorak, Sjostakovitsj en Martinu. Ook programmeert de OVA met enige regelmaat stukken voor blazers en stukken voor strijkorkest. Yvonne Jansen speelt dwarsfluit en is de voorzitter van de orkestverening. ,,Beide verenigingen repeteren in het gebouw van muziekvereniging Juliana en Bernhard aan de Grote Koppel. Een keer in de vijf jaar realiseren alle verenigingen die in het Juliana en Bernhard-gebouw repeteren een zogeheten Grote Koppelconcert. Daar verzorgt elk ensemble een deel van het programma. Daar ontstond het idee voor een echte samenwerking; niet alleen naast elkaar maar vooral met elkaar."

De OVA is nog op zoek naar violisten en een paukenist. ,,Hoe meer violisten we hebben, hoe meer blazers we kunnen inzetten", vult Jansen aan.

VOICE BOX Theaterkoor Voice Box heeft vijfenzeventig zangers. ,,Wij combineren zang altijd op één of andere manier met theatrale effecten uit andere kunstvormen zoals dans, drama, vertelkust, film en schilderkunst", vertelt dirigent Florian Auls. ,,We zingen van alles: van gregoriaans tot popmuziek, smartlappen, hoogromantisch klassiek, geestelijke liederen, rap en hiphop." Voor dit concert zochten beide dirigenten repertoire. In een eerste vergadering werd de volgorde bepaald en de opzet verder uitgewerkt. Florian Auls verheugt zich op de samenwerking. ,,We hebben nu twee keer gerepeteerd. We moesten elkaar leren begrijpen en elkaars verwachtingen bijstellen. Voor een koor is het een luxe om met een orkest te werken. Zelfs voor een groot koor als het onze is het orkest soms nog wat te luid. Samen gaan we de juiste balans vinden."

Voice Box en de OVA zullen ook enkele stukken onafhankelijk van elkaar brengen. ,,Waar we samenwerken, dirigeer ik", zegt Auls. ,,Dat hebben we zo afgesproken. Het heeft ook te maken met de opstelling. Het koor staat veelal voor het orkest in ons concert wat niet heel gebruikelijk is. ,,Mijn collega Hendrik Jan Brethouwer en ik stellen ons dienstbaar aan elkaar op. Samen maken we iets moois."

Bij Voice Box is plezier in zingen het devies. Mannen zijn nog welkom. Er wordt gerepeteerd op dinsdagen van 20.00 tot 22.15 uur.