• Bart Belterman/BDU Media

Volledig vernieuwde Mondriaanhuis gaat weer open

AMERSFOORT Het volledig vernieuwde Mondriaanhuis opent op 8 maart de deuren voor het publiek. Alle facetten van Mondriaans leven en werk komen voorbij.

Wie was Piet Mondriaan? Een strenge man, even rechtlijnig als zijn werk? Kluizenaar, alleen in zijn atelier? Of juist dansfanaat, altijd op pad? Vrouwenversierder, snel verliefd op jonge vrouwen? Er zijn nogal wat versies van de persoonlijkheid van de schilder in omloop. Hij leidde een leven van contrasten. In het nieuwe Mondriaanhuis worden vele kanten van de kunstenaar belicht. Een bezoek aan het Mondriaanhuis is vanaf 8 maart een museale beleving voor jong en oud en een verrassende kennismaking met de man die in 1872 in dit huis aan de Kortegracht werd geboren. Bezoekers reizen door het leven van de eigenzinnige pionier van de abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

 

Het museum maakt in de nieuwe opstelling gebruik van diverse audiovisuele technieken, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van de kunstenaar. De reis start bij een video-installatie waarin het werk van Mondriaan op dertien verschillende schermen wordt getoond. In een vijf minuten durende show trekt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar voorbij en ziet de bezoeker hoe Mondriaans werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken.

Gedurende deze presentatie klinken wisselende muziekstijlen, passend bij de tijd en de muzieksmaak van Mondriaan. Aan de Rue du Départ in Parijs maakte hij in de jaren twintig van de vorige eeuw veel van zijn abstracte composities. Vol van zijn theorieën over de zichtbare en de 'echte', geestelijke wereld, ordende hij zijn atelier volgens de regels en wetten van zijn nieuwe wereldbeeld. In het op ware grootte nagebouwde Parijse atelier kan iedereen ervaren hoe de kunstenaar zijn eigen werkruimte geheel naar zijn hand zette.

 

NEW YORK In de zaal 'New York' is een transparante witte kubus opgesteld waar bezoekers rondom plaatsnemen. Via projecties op, in en buiten de kubus, met onder meer historische fragmenten en soundbites van New York in de jaren '40, neemt de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar, die in New York zijn meesterwerk de 'Victory Boogiewoogie' creëerde.

De expositie eindigt in het doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren. Naast de tentoonstellingsruimtes in het Mondriaanhuis ondergingen ook de entree, museumwinkel en museumcafé een metamorfose. De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design'.