• Museum Flehite gezien vanaf de Westsingel

    Wil Groenhuijzen

Volop activiteiten in en rond musea

AMERSFOORT Komend weekend is het Open Monumentendag. Ook vindt dan Uitweekend Amersfoort plaats, de aftrap van het culturele seizoen. Wat is er allemaal te zien en te doen in de musea?

Willem Jaap van Essen

 

In Museum Flehite speelt op zondag 10 september het duo De Baviaen van Schurhoff instrumentale klassiekers uit de Hollandse populaire muziek van de 17de en 18de eeuw. Het zijn de liedjes uit de huiskamers en van de straat, uit kroegen en bordelen. Met met intrigerende titels als 'De Dronken Glaseer', 'Dat is Nout geweigerd' of 'De Speelman met één Oogh'. Het optreden is van 12.00 tot 14.00 uur.

De museumtuin van Flehite is op 10 september het domein van de Spullenmannen. Neem vooral muntjes van tien cent mee, werp ze in de bijzondere spelautomaten, trek aan de hendel en laat je verrassen. Bijzondere klanken, of juist herkenbare tonen?

In het museum kan een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling 'Gerard Hordijk, buurman en vriend van Piet Mondriaan'. Op zaterdag 9 september openen de deuren om 10.00 uur (tot 17.00 uur) en krijgen alle bezoekers 50 procent korting op de entreeprijs. Op zondag 10 september is het museum voor iedereen gratis toegankelijk (open van 11.00 tot 17.00 uur).

 

Het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof is traditiegetrouw ook toegankelijk tijdens Open Monumentendag. Ten opzichte van voorgaande jaren is er veel veranderd. Onlangs onderging Gerrit Rietveld's bouwwerk uit 1959 een renovatie vanwege de tentoonstelling 'De stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig' (lees ook het artikel boven). Wie het Rietveldpaviljoen bezoekt op 9 en 10 september krijgt alvast een preview. Op zondag 10 september is hier bovendien een muzikaal optreden. Het aanstekelijke en dansbare repertoire van Three Little Clouds (overigens een zestal) is een combinatie van funk en hiphop.Openingstijden: zaterdag 10.00 tot 17.00 uur, zondag 11.00 tot 17.00 uur. Entree: zaterdag 50 procent korting, zondag gratis toegang.

 

JAZZY SONGS Ook bij het Mondriaanhuis kan de bezoeker tijdens het Uitweekend genieten van live muziek. Op het terras bij het Mondriaancafé aan de achterzijde van het museum klinken op 10 september zwoele songs van Rozemarijn Kaspers & Friends. Deze drie jonge muzikanten van het conservatorium in Utrecht zullen jazzy songs ten gehore brengen van onder meer Norah Jones en Gregory Porter. Deze 'lazy Sunday afternoon' begint om 14.00 uur. Bij het Mondriaanhuis geldt tijdens het Uitweekend het normale tarief. Het café en de museumshop zijn gratis te bezoeken.

 

Kunsthal KAdE is gesloten vanwege de opbouw van 'VUUR, solotentoonstelling Maria Roosen' (vanaf 1 oktober te zien). Het KAdECafé is wel open. Tijdens het Uitweekend wordt daar alvast het tentoonstellingsprogramma van 2017-2018 van de Kunsthal gepresenteerd. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er tevens muzikale optredens, verhalen en voorstellingen. De toegang is gratis.