• Uitsnede van het recent door Museum Flehite verworven 'Gezicht op Rome' uit 1673 van Matthias Withoos.

    Ep de Ruiter/Museum Flehite

Volop activiteiten in Flehite en KAdE tijdens Museumweek

AMERSFOORT Museum Flehite en Kunsthal KAdE houden in het kader van de Nationale Museumweek, van 3 tot en met 9 april, diverse rondleidingen, lezingen en kinderactiviteiten. Ook het net heropende Mondriaanhuis is uiteraard te bezoeken.

Willem Jaap van Essen

 

Tijdens Nationale Museumweek kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van de musea. De activiteiten zijn gratis voor museumbezoekers, tenzij anders aangegeven. In Museum Flehite vindt van dinsdag 4 t/m vrijdag 7 april dagelijks een flitsrondleiding plaats van 13.30 tot 14.00 uur. Bezoekers lopen daarbij langs hoogtepunten uit de museumcollectie: de laatmiddeleeuwse muurhuizen, het imposante schilderij 'Gezicht op Amersfoort' van Matthias Withoos en het recent verworven 'Gezicht op Rome', eveneens van Withoos.

Het werk van deze schilder staat eveneens centraal in lezing 'Stof tot nadenken' op maandag 3 april van 13.30 tot 15.00 uur in Flehite. Daarin nemen Withoos-kenner Albert Boersma en schilderijen-restaurator Ep de Ruiter ons mee de wereld in van de in Amersfoort geboren Matthias Withoos (1627-1703). Welke boodschap wilde hij meegeven aan zijn 17de-eeuwse tijdgenoten? Flehite-medewerker Ep de Ruiter vertelt meer over de restauratie van 'Gezicht op Rome'.

Stadsgezichten spelen ook een rol in kinderworkshop 'Maak je eigen stadsgezicht' in Flehite. Daarin bekijken kinderen ter inspiratie eerst 17de-eeuwse schilderijen. Vervolgens Knippen, plakken en schilderen ze hun eigen stad. Deze workshop is op zondag 9 april van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten: € 5,- per kind. Reserveren via: info@museumflehite.nl

 

ARMANDO Een bezoek aan Flehite kan op zaterdag 8 april worden gecombineerd met voorstelling 'Ik hoorde dat er geluisterd werd' in de monumentale Mannenzaal tegenover het museum. De voorstelling is een cross-over van literatuur (poëzie en proza van Armando, voorgelezen door de schrijver zelf) en muziek door Oleg Lysenko op bayan (een Russische knopaccordeon) en op bandoneon. Er zijn voorstellingen, om 14.00 uur en 17.00 uur. Regulier tarief: 25,00 euro (voorstelling + museumentree), met de Museumjaarkaart 21,00 euro. Reserveren via: info@mannenzaal.nl of 06-30409578.

 

MAAKPROCES Ook Kunsthal KAdE biedt extra activiteiten. Op zondag 2 april is er om 14.30 uur een instaprondleiding langs 'Goed gemaakt'. Deze tentoonstelling is een ode aan het maakproces van kunstenaars in samenwerking met het jubilerende blad Kunstschrift. Wie daar meer vanaf wil weten kan op 2 april om 14.30 uur ook de lezing 'Kunstwerken over kunst maken' bijwonen in KAdE. Deze lezing door dr. Arjan de Koomen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, volgt de ontwikkeling door de eeuwen heen van voorstellingen van het eigen werk. De toegang is gratis voor bezoekers van KAdE. Vooraf graag aanmelden via boekingen@kunsthalkade.nl

In het vernieuwde Mondriaanhuis is ook van alles te doen voor kinderen. In het Doe-het-zelf-atelier kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen kunstwerk creëren.