• In de stijl van de galerie: de exposanten zijn vreemde eenden in de bijt, maar wel een echte aanvulling op het kunstaanbod.

    Jan Kees Helms

'Vreemde eenden tijdens Kunstkijkroute'

AMERSFOORT Er is weer volop kunst te zien tijdens de Kunstkijkroute aanstaande zondag 15 oktober. Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKR vlag, kunnen bezoekers zonder enige verplichting tot aankoop, kunst bekijken van 13.00 tot 17.00 uur.

Zo openen tijdens de Kunstkijkroute in Frame.de.galerie, Stadsring 2, de cartoonisten Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer (Evert Kwok) samen met bananenkunstenaar Stephan Brusche (iSteef) hun bananenexpositie. Tijdens de opening vindt de officiële release plaats van de Blouw en Evenboer hun zevende Evert Kwok album, zo ook de herdruk van Evert Kwok 4. Evert is ter plekke om te signeren en Stephan Brusche (iSteef) maakt live bananenkunst. En wat dan weer helemaal niet vreemd is: naast heerlijke bananenhapjes is er ook nog bananenbier. De exposanten zijn vreemde eenden in de bijt, maar wel een echte aanvulling op het kunstaanbod in Amersfoort.

TANDENSTOKERS Waar Evert Kwok bijna geheel digitaal werkt, is iSteef voor zijn kunst in de weer met mesjes, balpen en tandenstokers. Hetgeen de artiesten bindt: de banaan. Voor iSteef is het zijn canvas, voor Evert Kwok een uit de hand gelopen running gag. De cartoonisten begonnen ooit met het tekenen van bananen op willekeurige plekken in hun cartoons, en dat is een eigen leven gaan leiden: tegenwoordig krijgt Evert het bijna aan de stok met zijn fans als er geen banaan in de cartoon te bewonderen is.

VOLGERS Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer zijn sinds 2003 actief als cartoonist en grappenmaker en staan vooral bekend om hun woordgrappen en taalkundige spitsvondigheden. Door de komst van social media vergaarde hun werk in rap tempo bekendheid. Inmiddels heeft het duo online meer dan 200.000 volgers. Omdat er toch niets gaat boven een boek op de bank brengt het duo regelmatig een bundeling uit van hun werk. Naast het zevende deel in de reeks zal ook de herdruk van Evert Kwok 4 gepresenteerd worden. www.evertkwok.nl

Rotterdammer Stephan Brusche gebruikte enkele jaren geleden toevalligerwijs de banaan als canvas toen hij iets leuks op Instagram wilde zetten. De bananenschil bleek ideaal om op te tekenen; de vrolijke kleur en geinige vorm werkte inspirerend. Inmiddels gaat zijn kunst de hele wereld over en kreeg hij vermeldingen op onder andere Mashable, Time.com, Bored Panda, Daily Mail en the Huffington Post: www.isteef.com.

Ook is zondag tijdens de Kunstkijkroute op muurhuizen 104, in kunstplein Cahen de expositie "Ongelijk verschillend" te bewonderen. Onder de noemer Def maakt Frame.de.galerie ook spraakmakende exposities in samenwerking met Draumlist, een impresariaat voor kunstbeoefenaars. Dit keer tonen zes kunstenaars hun werk vanuit verschillende disciplines: Edith van Eijden - keramiek , Loes Koopman - schilderijen, Hazel Ling - fotografie, Simone Stawicki - schilderijen, monotypes, mixed media, Marilou van Vlaardingen - schilderijen, monotypes, Sacha Windt -tassen.

Meerop www.kunstkijkroute.nl.