Workshops en gratis naar museum in UITweekend

AMERSFOORT Komend weekend is het Open Monumentendag. Ook vindt dan UITweekend Amersfoort plaats plaats, de start van het culturele seizoen. Museum Flehite en Mondriaanhuis organiseren workshops en zijn op zondag gratis toegankelijk.

Willem Jaap van Essen

Open Monumentendag, waarbij karakteristieke gebouwen hun deuren openen voor het publiek, is aanstaand weekend toe aan zijn dertigste editie. De naam is eigenlijk een tikkeltje misleidend, want het evenement duurt inmiddels twee dagen. Dit jaar op 10 en 11 september.

Het thema van Open Monumentendag 2016 luidt: 'Iconen en symbolen'. Want in monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs en in schilderingen. De monumenten zelf kunnen natuurlijk ook iconische en symbolische waarde hebben voor een stad. Dat geldt in Amersfoort zeker voor het Mondriaanhuis en Museum Flehite. Daarom zullen deze musea aanstaande zondag gratis toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Op zaterdag geldt een korting van vijftig procent op de reguliere entreeprijs. In het Mondriaanhuis is momenteel tentoonstelling 'Mondriaan & Lui Ye' te zien. In Flehite is veel te zien én te doen rond familietentoonstelling 'Cold Cases Amersfoort'.

KINDERWORKSHOPS Op 10 en 11 september vind tegelijkertijd nog een ander evenement plaats: UITweekend Amersfoort. Daarin laten de culturele organisaties uit de stad zien wat ze komend seizoen allemaal te bieden hebben. Bezoekers kunnen op die manier bijvoorbeeld theaters en musea ontdekken. Overal worden tijdens het UITweekend bovendien extra activiteiten georganiseerd.

Zoals de kinderworkshops in het Mondriaanhuis en Museum Flehite op zondag 11 september. Deze zijn ook gratis te bezoeken. In het Mondriaanhuis gaat het om 'Chinese Kalligrafie'. Leuk voor wie altijd al heeft willen weten hoe dat nu precies zit met die Chinese tekens. En hoe ziet je eigen naam er nu precies uit in Chinese karakters? Kinderworkshop 'Chinese Kalligrafie' begint om 14.00 uur (en duurt ca 1,5 uur). Reserveren is noodzakelijk via info@mondriaanhuis.nl

In Museum Flehite staat op zondag 'Botje voor Botje' op het programma. Deze creatieve workshop sluit aan bij de botten en schedels van 'Cold Cases Amersfoort'. Kinderen kunnen zelf aan de slag en uit karton een eigen skelet in elkaar knippen en plakken. 'Botje voor Botje' duurt van 14.00 tot 16.00 uur, reserveren is niet nodig.

Het hele programma van Uitweekend Amersfoort is te vinden op www.vvvamersfoort.nl/uitweekend

Mondriaanhuis, Kortegracht 11

Museum Flehite, Westsingel 50