• Francois Knoetze, Cape Mongo; Plastic, 2014.

    Mike Bink fotografie

Zuid-Afrika aan de Eem

AMERSFOORT Bij Kunsthal KAdE is sinds eind januari de groepstentoonstelling 'Tell Freedom, 15 South African artists' te zien. De tentoonstelling toont uiteenlopend werk van jonge, geëngageerde kunstenaars, die elk op hun eigen manier een verhaal vertellen over hun leven in Zuid-Afrika.

De kunsthal heeft een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld ter verdieping van het tentoonstellingsbezoek. Er is een interactieve studio waar jong en oud kunnen meebouwen aan de ideale stad, waar alles kan en mag. Hier kun je ook een aantal kunstenaars beter leren kennen via vlogs die zij in hun thuisland hebben opgenomen. Op zondagen kunnen bezoekers gratis aansluiten bij een instaprondleiding. In de schoolvakanties zijn er voor kinderen leuke workshops, of ze kunnen op onderzoek uit tijdens een rondleiding speciaal voor kinderen.

SPECIALISTEN Kunsthal KAdE biedt daarnaast een reeks lezingen aan door specialisten op gebied van Zuid- Afrikaanse kunst, en er zijn twee bijzondere samenwerkingen met Amersfoortse cultuurinstellingen in het kader van de tentoonstelling.

CULTUUR Filmtheater De Lieve Vrouw vertoont op verschillende data Zuid-Afrikaanse films waar je met korting naartoe kunt, en samen met Scholen in de Kunst, Bibliotheek Eemland en Archief Eemland houdt Kunsthal KAdE op zondag 25 maart een dag vol activiteiten in het teken van Zuid-Afrikaanse cultuur.

LEZING Tussen Nederland en Zuid-Afrika worden al eeuwen lang cultuur en goederen uitgewisseld. Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis. Tijdens haar lezing op zondag 11 maart om 14.30 uur neemt zij het publiek mee in deze culturele uitwisseling en licht de relatie tussen beide landen toe. De lezing van Van der Waal is de tweede in een reeks lezingen die Kunsthal KAdE aanbiedt in het kader van de tentoonstelling en daaraan gerelateerde onderwerpen. Bezoekers van de kunsthal mogen de lezing gratis bijwonen.

Vooraf even aanmelden via boekingen@kunsthalkade.nl wordt op prijs gesteld.

EEMHUIS Op zondagmiddag 25 maart is het Eemhuis gevuld met Zuid-Afrikaanse cultuur. Naar aanleiding van KAdE's tentoonstelling 'Tell Freedom' slaan Scholen in de Kunst, Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland en Kunsthal KAdE de handen ineen om een dag vol activiteiten rondom Zuid-Afrika te organiseren.

Maak kennis met de Zuid-Afrikaanse cultuur en kom spelen op Djembés, luister naar Zuid-Afrikaanse muziek, ontdek verhalen van Amersfoortse apartheidsstrijders of kom voor een rondleiding door de tentoonstelling.

PROGRAMMA Het programma van 'Zuid-Afrika aan de Eem' start om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Meer weten over alle activiteiten van Kunsthal KAdE? Bezoek dan www.kunsthalkade.nl