• In de Veerensmederij wordt de komende periode de opera Zwanenmeer opgevoerd.

    Holland Opera

Zwanenmeer in Amersfoortse Veerensmederij

AMERSFOORT Holland Opera brengt in de periode van zaterdag 22 december tot en met zondag 6 januari in totaal twintig keer, tweemaal daags, de opera Zwanenmeer. De familievoorstelling Zwanenmeer is gebaseerd op het beroemde ballet van Tsjaikovski en het sprookje De Wilde Zwanen van Hans Christian Andersen. Holland Opera heeft sinds 2010 haar domicilie in de Amersfoortse Veerensmederij en speelt per seizoen gemiddeld drie producties: een opera voor de kleine zaal, een kerstopera in het eigen huistheater De Veerensmederij in Amersfoort en een opera op locatie.

Peter Bruinsma

De artistieke leiding is in handen van regisseur Joke Hoolboom en musicus-zanger Niek Idelenburg. In Zwanenmeer zingt hij zelf de rol van Koning. Volgens Idelenburg is de kracht van de voorstelling de muziek vanTsjaikovski.

ZWANENMEER ,,We kennen natuurlijk allemaal de meeslepende muziek van het klassieke ballet het Zwanenmeer. Het ligt dan voor de hand om juist die delen te kiezen als basis voor de opera. Ik koos juist de meer intieme delen die wat minder bekend zijn, maar die toch duidelijk verwijzen naar Het Zwanenmeer. We beschikken straks over vier instrumenten tijdens de voorstelling. Ook dat bepaalt de keuze. Nadat ik een scene-overzicht had gemaakt, zocht ik naar tussenpartijen, zoals een partij voor altviool die je normaal niet zo gauw waarneemt, maar nu als zangpartij in onze voorstelling juist op de voorgrond treedt. In de persoon van kinderboekenschrijver Simon van der Geest vonden we een zeer getalenteerde schrijver van het libretto van Zwanenmeer. Het was voor hem een hele uitdaging om de door mij vooraf bepaalde muzikale lijnen met tekst in te vullen. De jonge arrangeur Jesse Passenier voorzag de noten van Tsjaikovski van een nieuw en eigentijds jazzy arrangement."

KINDERKOOR ,,We zijn bijvoorbeeld erg verheugd met de medewerking van Ekaterina Levental die haar talenten als zangeres en harpiste op een meesterlijke wijze combineert. Daarnaast beschikken we over het kinderkoor van Scholen in de Kunst die meewerken aan de voorstelling. Hun vocale aandeel in de productie is door ons precies op maat gecomponeerd."

Kaarten zijn te verkrijgen via www.hollandopera.nl of via 033 2020929.