• Gemeente Amersfoort

ASF wil sport op de politieke agenda zetten

AMERSFOORT 'Sporttalent in Amersfoort' is het thema van het politiek café dat de Amersfoortse Sportfederatie (ASF) komende donderdag uitrolt in het KadECafé. ASF wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Amersfoorters doen aan, genieten van, en winnen door sport. Dit kan door optimale sportomstandigheden te creëren voor iedereen in de stad, door meedoen te faciliteren, door ruimte te geven aan ondernemende en sterke clubs, en door sporttalent de kans te geven zich te ontwikkelen.

Arjan Klaver

Op velerlei gebied sijpelt de bescheidenheid van Amersfoort door. Ook in de topsport. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' Het is een uitdrukking die de volksaard van de stad aan de Eem typeert. Bescheiden blijven. Of de volksaard nog steeds aan dit beeld voldoet, is de vraag. Een groeistad betekent dat de authentieke volksaard zich vermengt met nieuw bloed van buitenaf met nieuwe inzichten, behoeften en inzichten bij bestuurders en sporters.

ZWEMSTAD Bij één club leidt dat zelfs tot het indrukken van de herhaaltoets, zoals bij ZPC Amersfoort. De terugkeer van zwemstad Amersfoort is zelfs een kwestie van een paar jaar. Maar ook andere takken van sport staan te dringen, als turnen, atletiek, badminton en rugby. Het lijkt erop dat Amersfoort haar sluier afwerpt, die eeuwenlang haar bescheidenheid sierde. „Net als de politiek anticipeert ook de sport in de stad doorlopend op de ontwikkelingen van morgen", aldus een openhartige Juliëtte van Balen, voorzitter van de Amersfoortse Sportfederatie (ASF). Dit is het overkoepelende samenwerkingsverband van ruim 120 sportverenigingen in de keistad. De afgelopen jaren heeft de ASF samen met de gemeente en SRO niet bepaald stilgezeten. Denk aan nieuwe kunstgrasvelden en nieuwe behuizingen en straks met de Amerena.

VERKIEZINGEN Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaar dat de ASF het initiatief lanceerde om via het politiek café aandacht voor sport te vragen. Het programma is speciaal samengesteld voor raadsleden, fractievoorzitters of fractiemedewerkers van politieke partij in Amersfoort. „Uiteraard hebben we ook bestuurders van sportclubs uitgenodigd om hun geluid te laten horen", vervolgt Van Balen. ,,Deze avond willen we vooral het persoonlijke geluid laten horen van de ervaringsdeskundigen; talenten kunnen het immers nooit alleen. Zonder ouders, trainers, bestuurders en meewerkende docenten lukt het zeker niet. De soms torenhoge hordes die ouders en trainers moeten overwinnen zijn stuk voor stuk vaak onnodig. Met ondersteuning vanuit de politiek is het mogelijk die hordes weg te nemen.

PLAN De ASF heeft daarom een 10-punten plan geschreven voor de sport in Amersfoort. Het plan kan dienen als inspiratiedocument voor de Amersfoortse politieke partijen bij het schrijven van een partijprogramma met een sportparagraaf. Dit mede in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Deze avond zal speciale aandacht vragen voor het onderdeel 'Sporttalent' uit het 10-puntenplan. Want topsport inspireert. Talent inspireert nieuw talent. „De eerste stap die deze clubs willen maken is de vorming van regionale trainingscentra of een nationaal trainingscentrum in Amersfoort. De stappen die daarna volgen liggen wat complexer. Die vallen of staan bij de bereidwilligheid van de gemeentelijke politiek."

Politiek café,  Amersfoortse Sportfederatie (ASF) donderdag 14 september, KadECafé, Eemplein, 20.00 uur