• Bart Belterman/BDU Media

Coalitiepartijen presenteren hun akkoord

AMERSFOORT De onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie zijn er uit. Ze presenteren vrijdag om 16.00 uur het coalitieakkoord in aanwezigheid van de kandidaat-wethouders en formateur Victor Molkenboer. De formateur geeft dan een toelichting op het formatieproces en de onderhandelaars lichten het coalitieakkoord inhoudelijk toe.

Belangstellenden zijn vrijdag vanaf 15.30 uur welkom in Het Groene Huis aan de Schothorsterlaan 21 in Amersfoort. De presentatie van het akkoord begint om 16.00 uur. Daarna is er gelegenheid om met de onderhandelaars en wethouderskandidaten in gesprek te gaan. Het coalitieakkoord wordt vrijdag 15 juni aan het begin van de middag op de website van de gemeente gepubliceerd.

BENOEMING De nieuwe wethouders en raadsleden worden in de raadsvergadering van dinsdag 19 juni benoemd. Ook gaat de gemeenteraad in debat over het coalitieakkoord. De benoeming begint om 20.15 uur, is openbaar en wordt live uitgezonden via internet.

De vier onderhandelende partijen dragen de volgende wethouders voor: Willem-Jan Stegeman en Fatma Koser Kaya namens D66, Hans Buijtelaar en Kees Kraanen namens VVD, Astrid Janssen en Cees van Eijk namens GroenLinks en Menno Tigelaar namens ChristenUnie.

AFSCHEID Op 19 juni staat ook het afscheid van vertrekkende wethouders Bertien Houwing en Fleur Imming op de agenda. En na de benoeming van Kees Kraanen en Astrid Janssen tot wethouder, nemen zij afscheid als raadslid. Hun beoogd opvolgers Ivo Beekers (VVD) en Tanika Scherbinski (GroenLinks) worden daarna beëdigd.

Kijk hier voor de agenda van de raadsvergadering van dinsdag 19 juni. De vergadering kan live gevolgd worden via deze link.