• Bart Belterman/BDU Media

Coalitiepartners maken hun wethouderskandidaten bekend

AMERSFOORT D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie hebben eerder al gemeld dat de onderhandelingen voorspoedig verlopen en dat zij verwachten het coalitieakkoord op vrijdag 15 juni te presenteren. De vier partijen maken nu bekend wie zij voordragen voor het wethouderschap in de aankomende collegeperiode.

D66

Willem-Jan Stegeman (53) is sinds maart 2017 wethouder in Amersfoort. Daarvoor is hij wethouder in Culemborg en Alphen aan den Rijn geweest. In 2016 was Stegeman interim directeur bij de Regio Rivierenland. Als wethouder heeft hij een breed palet aan portefeuilles beheerd. Stegeman heeft zijn opleiding Bestuurlijke Informatiekunde aan de universiteit van Tilburg afgerond. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Stegeman verhuist per 1 oktober naar Amersfoort.

Fatma Koser Kaya (50) is tien jaar Tweede Kamerlid geweest en anderhalf jaar wethouder in Wassenaar. Fatma heeft als kamerlid verschillende initiatiefwetten ingediend. Verder was ze lid van de tijdelijke commissie Parlementair Onderzoek financieel stelsel en de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel (Commissie de Wit I en II). Na haar studie Nederlands recht is Koser Kaya onder meer werkzaam geweest als advocaat en procesjurist bij de FNV; zij heeft zich daar vooral bezig gehouden met arbeidszaken en sociale zekerheid. Op dit moment is zij voorzitter van Humanity in Action.

VVD

Hans Buijtelaar (55) is sinds 2010 wethouder. Hij is afgestudeerd in Commerciële Economie en Bedrijfskunde. Voordat Buijtelaar wethouder werd, is hij werkzaam geweest als directeur van een ICT bedrijf, hoofd/manager binnen de divisie Hart Long van een ziekenhuis en als general manager binnen de zakelijke dienstverlening (consultancy & detachering). Buijtelaar is getrouwd, heeft twee dochters en woont in Vathorst.

Kees Kraanen (50) is sinds 2002 lid van de Amersfoortse gemeenteraad. Hij heeft jaren gewerkt bij bancaire instellingen waar hij zich bezig hield met de beveiliging van het transactieverkeer. Bij de laatste verkiezingen was hij lijsttrekker voor de VVD en fractievoorzitter. Kraanen heeft drie volwassen kinderen en woont in Schothorst.

GroenLinks

Astrid Janssen (41) is de huidige fractievoorzitter van GroenLinks. In haar studententijd was ze korte tijd wethouder in Delft. Ze werkt op dit moment als consultant en informatie-analist. In 2014 kwam ze in de Amersfoortse raad en verwierf ze bekendheid door haar inzet voor met name duurzaamheid en groen.

Cees van Eijk (59) heeft een ruime bestuurlijke ervaring. In 2013 en 2014 was hij wethouder namens GroenLinks in Amersfoort. Hij ontfermde zich toen onder andere over sociale zekerheid, duurzaamheid en onderwijs. Daarvoor was hij wethouder in Utrecht. Momenteel is Van Eijk onder meer actief als voorzitter van diverse raden van toezicht in de maatschappelijke en culturele sector. 

ChristenUnie

Menno Tigelaar (48) is sinds 2014 wethouder en was ook wethouder van 2011 tot 2013. Van 2002 tot 2011 was hij lid van de gemeenteraad. Tigelaar is afgestudeerd in Groningen op het gebied van Bestuurlijke Informatiekunde (Bedrijfseconomie). Voordat hij wethouder werd, is hij werkzaam geweest in de ICT-sector en korte tijd in het onderwijs. Tigelaar woont sinds 1995 in Amersfoort. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen.