• Remko de Waal

DENK Amersfoort ontbreekt op lijsttrekkersdebat

AMERSFOORT Lijsttrekker Tahsin Bülbül van DENK Amersfoort doet volgende week woensdag niet mee aan het lijsttrekkersdebat. Dat heeft hij laten weten aan RTV Utrecht. Als reden geeft Bülbül de locatie van het debat: de bibliotheek in het Eemhuis. De 29-jarige DENK-voorman werkt als coördinator van de toezichthouders in het Eemhuis. Bülbül zegt dat hij werk en politiek graag gescheiden wil houden en heeft zich daarom afgemeld.

Dennis van Ommeren

De Stad Amersfoort, RTV Utrecht en Bibliotheek Eemland organiseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart drie debatten in het Eemhuis. Bij de eerste twee debatten in het KadeCafé was DENK ook al niet aanwezig.

BEWUSTE KEUZE Volgens Bülbül is het een bewuste keuze om ook het lijsttrekkersdebat te laten schieten: „Laat ik allereerst zeggen dat ik me er zelf niet prettig bij voel. Ik wil geen politiek debat voeren op de plek waar ik ook werk. Ik ben me ervan bewust dat de verkiezingen eraan komen, maar mijn werkplek gaat nu toch echt voor.” Bülbül laat desgevraagd weten dat ze ook niemand anders van de lijst mee laten doen aan het debat.

OVERLEG Bülbül zegt dat hij zijn beslissing niet in z’n ééntje heeft genomen. Hij zou overleg hebben gehad met de directeuren van Archief Eemland, Bibliotheek Eemland, KadeCafé én Scholen in de Kunst; die allemaal in het Eemhuis gevestigd zijn: „We zijn gezamenlijk tot deze beslissing gekomen. Het is goed als werk en politiek gescheiden blijven.”

Directeur Erno de Groot van Bibliotheek Eemland bevestigt dat zij met Bülbül over de kwestie hebben gesproken, maar ontkent dat ze hem hebben afgeraden om deel te nemen aan het lijsttrekkersdebat: „We hebben hier meer mensen werken die óók politiek actief zijn. Dat vinden we prima! Het enige wat wij niet willen is vermenging van de twee functies op de werkvloer. Maar deelname aan een lijsttrekkersdebat in het Eemhuis vinden wij iets heel anders. Iedereen snapt dat hij daar gewoon bij hoort te zitten.”

DUIKGEDRAG Lijsttrekkers van andere politieke partijen in Amersfoort noemen het wegblijven van Bülbül ‘duikgedrag’. PvdA-lijsttrekker Grace Tanamal is fel als ze hoort dat DENK ook niet meedoet aan het lijsttrekkersdebat: „Hij doet nergens aan mee! Er zijn op meerdere plekken in de stad debatten georganiseerd, maar ik heb hem nog nergens gezien. Dat vind ik jammer. Ik wil graag weten hoe zij over bepaalde zaken denken, maar dat kan ik hem nu niet vragen. Ik vind dat DENK op deze manier wel een beetje aan het duiken is.”

Tanamal snapt engiszins dat het voor Bülbül moeilijk is om in het Eemhuis een debat te voeren, maar vindt ook dat wegblijven geen optie is: „Het ligt er natuurlijk gewoon aan wat je daar zegt! Bovendien vind ik dat je als lijsttrekker gewoon mee moet doen aan debatten. Desnoods stuurt hij iemand anders van de lijst. Aangezien DENK nergens op komt dagen, begint het erop te lijken dat ze zich geen buil willen vallen.”

JAMMER Ook de VVD is niet te spreken over de beslissing van DENK. Lijsttrekker Kees Kraanen gelooft niets van de reden die Bülbül opgeeft: „In de wandelgangen hoor ik dat hij helemaal niet durft te praten. Het is duikgedag en dat kan niet! Je moet laten zien waar je voor staat, maar ik heb ze nog nergens gezien. Ik zou bijvoorbeeld graag willen weten of ze serieus iets bij willen dragen in Amersfoort, of alleen maar komen polariseren. Maar ik krijg de kans dus niet om Bülbül te bevragen, en dat vind ik jammer. Dan moet het straks maar in de raadszaal. Aangezien ze niet meedoen aan debatten, gaan ze er vast al vanuit dat ze toch wel in de raad komen.”

Het lijsttrekkersdebat wordt volgende week woensdag 14 maart gehouden in Bibliotheek Eemland. De deuren gaan om 19:30 uur open. Een half uur later wordt gestart.