• Arjan Klaver

Gemeente Amersfoort krijgt volledige hertelling verkiezingen

AMERSFOORT Alle stemmen die in de gemeente Amersfoort zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag, moeten opnieuw worden geteld. Dat heeft het Centraal Stembureau vrijdagmiddag besloten. Vrijdagochtend werd nog voordat burgemeester Bolsius de definitieve uitslag bekendmaakte bezwaar ingediend tegen de verdeling van de restzetels. 

In de proces-verbalen zijn door het Centraal Stembureau geen ernstige onrechtmatigheden gevonden die aanleiding zijn voor een hertelling, zo laat gemeente Amersfoort weten. Toch heeft het Centraal Stembureau besloten om opnieuw te gaan tellen, omdat het verschil in aantal stemmen zeer klein is. ,,Door opnieuw te tellen vindt er een extra controle plaats op de resultaten van de stemmen."

„De hertelling moet goed en zorgvuldig gebeuren. De toekenning van de restzetel hangt af van 1 tot 5 stemmen.'' Dit concludeerde burgemeester Lucas Bolsius vanmiddag in een redelijk gevulde raadszaal. Het hertellen van de stemmen is het  resultaat van de eis die Michele Paffen namens het CDA vanochtend stelde bij de bekendmaking van de definitieve uitslag omdat ze sterk het vermoeden had dat een restzetel 'op één stem' aan haar neus voorbij zag gaan. Uiteraard schorste Bolsius de vergadering zodat hij tot vanmiddag 15.00 uur overleg kon voeren met onder meer de Kiesraad, het hoogste verkiezingsorgaan die zich voorts boog over de kieswet. Volgens de burgemeester hadden zich onregelmatigheden voorgedaan. Desondanks heeft hij, verzoek neergelegd om de stemmen te hertellen en níet het opnieuw optellen van de uitslagen per stembureau. Ten slotte schorste Bolsius de vergadering. 

Maandag 26 maart vindt de openbare hertelling plaats. Het tijdstip en de locatie zijn op dit moment nog niet bekend. Naar verwachting wordt dit in de loop van de dag bekendgemaakt. Dinsdag 27 maart komt het Centraal Stembureau weer bijeen om de resultaten van de hertelling openbaar bekend te maken. Het tijdstip is nog niet bekend.