• Cees Wouda

Laatste restzetel naar CDA, opluchting bij Micheline Paffen

AMERSFOORT De laatste restzetel gaat naar het CDA Amersfoort en niet naar D66. Dat werd dinsdagochtend door burgemeester Lucas Bolsius bekendgemaakt na de hertelling van maandag. Micheline Paffen, lijsttrekker van het CDA, was opgelucht. 

„Ten aanzien van de absolute zetels verandert er niets. Als het gaat over de restzetels blijkt uit deze uitslag dat de laatste restzetel naar het CDA gaat en niet naar D66", zo concludeerde Bolsius. Hij zette dinsdagochtend zijn handtekening onder de definitieve verkiezingsuitslag.

De zetelverdeling is als volgt: D66 6, VVD 6, GroenLinks 6, CDA 6, ChristenUnie 4, Amersfoort 2014 3, SP 3, PvdA 2, BPA 2 en Denk 1. 

OPLUCHTING Micheline Paffen, lijsttrekker voor het CDA, heeft zich sterk gemaakt om een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezing te bewerkstelligen. Dit omdat het CDA één stem te kort kwam voor een restzetel. Toen Burgemeester Lucas Bolsius het resultaat van de hertelling bekendmaakte, was de spanning op haar gezicht te lezen en die ontlaadde zich toen bleek dat de restzetel naar het CDA gaat. Opluchting, omdat de enorme operatie van het hertellen niet voor niets was geweest en ook omdat het CDA nu met zes zetels in de raad door kan. Ook Alex Engbers was opgelucht, want hij mag de extra zetel innemen.

GELDIGE STEMMEN Het aantal geldige stemmen steeg van 70.305 geldige stemmen op vrijdag naar 70.321 geldige stemmen op maandag geteld. Burgemeester Bolsius legde uit: „Het verschil heeft met name te maken met dat een aantal stemmen die vrijdag onder het kopje blanco zaten, nu als geldig zitten en er dus wel een stem is uitgebracht."