• De Amersfoortse raadszaal.

    Jeroen de Valk

Lokale politiek: SGP en DENK willen ook in de gemeenteraad  

AMERSFOORT De SGP komt erbij, Groep El-Messaoudi verdwijnt en de PVV doet nog steeds niet mee. Dit blijkt uit de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Verder hebben de partijen DENK en Vrede & Recht zich aangemeld.

 

Jeroen de Valk

 

Er verandert verder weinig, met als gevolg dat Amersfoorters kunnen stemmen op de meeste grote landelijke partijen: VVD, PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Daarnaast blijven de lokale partijen Amersfoort2014, BPA en Actief overeind.

Zij allen - met uitzondering van DENK en Vrede & Recht - wisten al genoeg kandidaten voor de verkiezingen binnen te halen. Dat is geen sinecure, onder meer vanwege de vergoeding; die bedraagt in Amersfoort een kleine 2000 euro bruto per maand.

 

OVERSPANNEN Uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat raadsleden overspannen kunnen raken aangezien ze er naast hun intensieve raadswerk - stukken lezen, de wijken in, intern overleggen, hectische raadsvergaderingen in de avonduren - ook nog een gezin en een baan op nahouden.

De PVV heeft het extra moeilijk om geschikte politici te vinden omdat - zo blijkt uit een serie artikelen in NRC Handelsblad - mensen vrezen in een sociaal isolement terecht te komen. Hoe dan ook: bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stemde maar liefst negen procent van de Amersfoorters op deze partij.

Of DENK en Vrede & Recht daadwerkelijk in de Amersfoortse raad komen, is nog niet duidelijk. DENK, de partij van de Turkse Nederlanders Guzu en Öztürk, haalde 3,6 procent van de Amersfoortse stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017. Er is echter nog geen officiële kandidatenlijst. De site www.denkamersfoort.nl is leeg. Recht & Vrede heeft al een specifiek Amersfoorts verkiezingsprogramma - zie www.vrede-recht.nl - maar zal nog maar bij weinig kiezers bekend zijn. Speerpunten zijn de bestrijding van milieuverontreiniging en armoede. 

'GEDREVEN RAADSLID' Waar blijft Groep El-Messaoudi? Deze fractie wordt direct na de verkiezingen opgeheven en heeft dan tien maanden bestaan. Naamgever Youssef El-Messaoudi vertrok in mei 2017 bij de PvdA en ging verder als zijn eigen 'groep', die uit hemzelf bestond. Inmiddels zocht en vond hij aansluiting bij GroenLinks, waar hij voor de verkiezingen op de derde plaats staat. De partij heeft thans drie zetels in de raad. Op de website van de partij wordt El-Messaoudi geprezen als 'een zeer gedreven raadslid' die vast zal worden ingezet op terreinen zoals 'sociale duurzaamheid en kwetsbare jongeren'. 

 

KOOPZONDAGEN Opvallend is de terugkeer van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) als zelfstandige eenheid. Volgens de site www.sgpamersfoort.nl is de partij al sinds 2014 'springlevend' in de stad, iets wat tot voor kort niet iedereen zal zijn opgevallen. De Amersfoortse SGP pleit onder meer voor 'maximale zichtbaarheid van de politie', het verminderen van het aantal koopzondagen en het ondersteunen en eventueel vergoeden van mantelzorgers. 

 

'VERLOREN STEM' De ChristenUnie, die min of meer uit dezelfde vijver vist, is hier begrijpelijkerwijs niet gelukkig  mee. CU-fractievoorzitter Simone Kennedy zei in het AD: ,,In het verleden is niet gebleken dat de SGP op eigen kracht een zetel kon halen, en daarmee is iedere stem mogelijk ook nu weer een verloren stem. En dat zijn kiezers die anders mogelijk voor de ChristenUnie waren gegaan." Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stemde 0.9 procent van de Amersfoorters op de SGP en 6,9 procent op de CU.

 

REISLEIDER De lijsttrekker van de zelfstandige SGP, Martijn Meeuse (38), krijgt het druk; hij is namelijk tevens cateraar, reisleider, docent aan het Hoornbeeck College én student Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Op de Partij voor de Dieren, 50-plus en het Forum voor Democratie kan in Amersfoort niet worden gestemd op 21 maart 2018.